Kontaktuppgifter

Svenska Finlands Idrottsförbund r.f.
Nokiavägen 2-4
00510 Helsingfors
FINLAND

tfn +358-9-701 02245
fax +358-9-701 4927

sfi(at)idrott.fi

FO-nr. 0252163-5

ombudsman:
Björn Almark
bjorn.almark(at)idrott.fi
gsm +358-40-566 9181

Inloggning

Historik

Förbundet Svenska Finlands Idrottsförbund SFI är ett av de tio medlems-förbunden inom Finlands Svenska Idrott FSI. SFI avviker från de övriga förbunden (förutom det nygamla Idrottens Förenings Allians, IFA) i och med att förbundet har flera än en idrottsgren på agendan.

Vid tidpunkten då förbundet såg dagens ljus för 100 år sedan (25.5.1912) fanns bl.a. följande grenar med i verksamheten: bandy, brottning, cykling, fotboll, friidrott, skidning (även backhoppning), skrinning (både hastighetsåkning och konståkning), skytte och tennis. Gymnastiken fanns med från början i form av lokala uppvisningar. I dag återstår på programmet enbart fyra grenar; cykling, friidrott, styrkelyft och simning. De tidigare grenarna har alla uppgått i andra förbund eller bildat egna.

Alla fyra SFI idrottsformer har under hela 2000-talet skördat stora framgångar på den inhemska idrottsmarknaden. Både cykel- och simsporten representerar idag omkring en fjärdedel av hela den finländska elitidrotten, medan friidrotten under 2000-talet vuxit från dryga 8 till nästan 15 procent. Styrkelyftarna är i antal räknade inte så särskilt många, men är desto framgångsrikare såväl på nationell som på internationell nivå.

Flera världsmästare och VM-medaljörer, Europamästare och EM-medaljörer har korats framförallt i styrkelyft, men också i friidrott och simning. En handfull cyklister livnär sig som proffscyklister i Europa.

SFI 1912-2012 ,  Sebastian Häggbloms förbundspenna 27.2.2013

Sikta högre, bli starkare och snabbare!


Svenska Finlands Idrottsförbund SFI r.f. beskrev sin verksamhet i en fyrdelad artikelserie som ingick i Sportpressen under jubileumsåret 2012.

Sportpressen 1/ 4.4.2012
År 1906 bildades det landsomfattande tvåspråkiga idrottsförbundet: Finlands Gymnastik- och Idrottsförbund – SuomenVoimistelu- ja Urheiluliitto. Av olika orsaker insåg man att ett eget förbund med svenska som huvudspråk var ett måste och den 25 maj 1912 möttes de svensktalande föreningarna till ett möte i Helsingfors och beslöt enhälligt bilda Finlands Svenska Gymnastik- och Idrottsförbund FSGI. Den 21 november 1916 fick förbundet sitt nuvarande namn: Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI. Därmed var början gjord.
Det nya förbundet hade i början ett omfattande program. Man hade mästerskap i friidrott, skridskoåkning, skidlöpning, backhoppning, brottning, cykelåkning och tennis för att nämna några. Senare kom också skytte och simning med i programmet. De olika idrottsformerna konkurrerade så småningom alltmer med varandra och konkurrensen medförde att specialförbund bildades.  SFI koncentrerade sin verksamhet främst till friidrott och lät specialsektioner sköta sina egna grenar. Friidrotten har också varit tyngdpunkten genom åren i SFIs verksamhet.  Framgångarna har varit många på alla nivåer och SFI kom snabbt med i den finländska eliten och förbundets medlemmar har under åren glatt oss med stora segrar både på nationell och internationell nivå.

I dag återstår på SFIs program grenarna friidrott, cykling, kraftidrott och simning.

Cykelsporten inom SFI
Cykelsporten inom vårt förbund har gamla anor trots att den hos oss först efter andra världskriget fick dagens status som ett självständigt grenförbund, cykelrådet. Många är de SFI-cyklister som ofta i många år dominerat cykelsporten i vårt land.
På 1930-talet var olympiern Thor Porko ett starkt namn och på 1940-50-talet hade SFI en uppsjö av cyklister.
Vid OS i London 1948 deltog Thorvald Högström och Paul Backman. Vid OS i Helsingfors hade SFI tre man med; Paul Backman, Ruben Forsblom och Nils Henriksson.
Harry Hannus, vars segertåg började i slutet av 1960-talet och varade till 1984, är Finlands främsta amatörcyklist genom tiderna. Han medverkade 4 ggr i olympiska spel och placerade sig som bäst som 4:e och 6:e i VM samt var nordisk mästare i grenen.
Patrick och Sixten Wackström, fortsatte i pappa Oles fotspår som olympier och Sixten vann NM i grenen 1980. När vi talar om cykling kan inte Borgå Akilles utelämnas. Akilles cyklister har gjort en enastående insats i vårt lands cykelhistoria. På 1920- och 1930-talet var Raul Hellberg landets främsta cyklist, olympier och nordisk mästare. Från 1926 har Akilles på Raul Hellbergs initiativ, årligen arrangerat landets främsta landsvägslopp, Borgåloppet.
På senare år är det SFI-föreningen TWD-Länken som dominerat i stor stil. TWD-Länken grundades 2002 och är en sammanslagning av IF Länken från Kristinestad och CC Tailwind från Lahtis. Föreningens toppcyklister Kjell Carlström och Jussi Veikkanen skrev i början av 2000-talet proffsavtal med varsitt Pro Tour-lag, Kjell med italienska Team Liquigas-Bianchi och Jussi med franska La Francaise Des Jeux-stallet.
Kjell skrev också ett stycke finländsk cykelhistoria då han trampade i mål som tvåa på den åttonde etappen i prestigefyllda Tour de France 2006. Tack vare framgången i Tour de France valde Finlands Cykelunion Kjell Carlström till Årets cyklist i Finland.
Jussi Veikkanen debuterade i Tour de France 2009 och han utmärkte sig redan på de andra etappen, då han vann tre av fyra bergsklättringar. Tack vare insatsen fick han bära den rödprickiga bergströjan (Maillot à pois) i fyra dagars tid som ledare i bergstävlingen. Jussis slutplacering blev en 108:e plats.
Bland många aktiva cyklande damer måste dagens stjärncyklist Pia Sundstedt nämnas. De internationella toppframgångarna under de tio senaste åren tillskrivs uteslutande Pia Sundstedt. Efter att Pia sadlade om från landsvägscyklist till terrängcyklist och gjorde tävlingscomeback 2005 har hon hunnit trampa hem sju medaljer i maratondisciplinen i VM och EM, varav två guldmedaljer i EM som kronan på verket.
År 2010 utsågs Pia till Årets cyklist i Finland och 2011 var året då Pia tog sitt andra EM-guld i terrängcykling. Det var också i fjol som Pia gjorde internationell comeback som landsvägscyklist, som ett led i hennes satsning att kvalificera sig för OS i London 2012. Internationellt har SFI utöver Pia Sundstedt haft deltagare i både VM och i EM på såväl senior- som juniornivå under hela 2000-talet.
Det är viktigt att bereda möjlighet för våra lovande juniorer att delta i den internationella tävlingsverksamheten för att få erfarenhet av tuffa tävlingar så att de har möjlighet att hävda sig i EM-, VM- och OS-sammanhang.
Jani Sandelin deltog i U19-Em i bancykling i Anadia i Portugal den 26-31 juli 2011 och på 1 km hade Jani den 15:e snabbaste tiden. I VM i landsvägscykling i Köpenhamn den 24 september i fjol var SFI väl representerat på herrjuniorernas (U19) 126 kilometer. Två av Finlands tre deltagare var SFI:are. Aku Silvenius körde i mål på en 91:a plats, medan Roope Nurmi avbröt.
Vid tidpunkten för denna tidnings utgivning befinner sig tio av SFI:s toppcyklister på utomlandsläger i Palma de Mallorca där de finslipar formen inför säsongen 2012.

Sportpressen 2/14.6.2012

Kraftsporten inom SFI
Många av SFI:s representanter var med om att införa tyngdlyftningen i vårt land. Flera FM-titlar har också under åren hemförts av SFI-lyftare. Intresset för tyngdlyftning blev under 1960- och 70-talet svagare inom förbundet och man övergick snart till den nya formen, styrkelyft. Inom denna gren har SFI fått fram lyftare på världsnivå.
I en egen klass bland dessa måste mångfaldiga världs- och Europamästaren Jarmo Virtanen nämnas.
De tio senaste åren har varit rena rama guldåldern för kraftsporten inom SFI. Internationellt kan man ståta med inte mindre än 49 medaljer på seniornivå, 18 i VM och 31 i EM. Som jämförelse kan nämnas att SFI:arna vunnit 36 medaljer fr.o.m. de första VM-tävlingarna i styrkelyft 1973 fram till 2001. Av SFI:arnas 35 medaljer genom tiderna i VM eller EM i bänkpress, har 34 hemförts under de senaste tio åren. Kenneth ”Kenta” Sandvik är på god väg att utmana niofaldiga världsmästaren Jarmo Virtanen om positionen som SFI:s mest framgångsrika styrkelyftare genom tiderna. Till SFI:s världsmästar- och Europamästarlyftare hör också Ove Lehto och Fredrik Smulter. EM-guld har också Marcela Sandvik, Susanna Virkkunen och Kenneth Tallqvist vunnit. På nationell nivå har SFI:arna också hållit sig väl framme med 101 medaljer, av vilka 51 varit guld, under de tio senaste åren.
Fredrik "Freddi" Smulter från Malax vann guld i VM i bänkress på 345 kg i Tjeckien lördagen 26.5.2012.
Kenneth "Kenta" Sandvik från Åland tog brons på 340kg.
Vi kan med andra ord glädjande konstatera att detta är tionde året i rad som guldet i tungvikts-VM i bänkpress går till en lyftare från Svenskfinland och SFI.  I blickfånget närmast har vi EM i bänkpress i början av augusti och sen stundar det till idrottsfest i Mariehamn under veckoslutet 7-9 september då SFI-mästerskap går av stapeln i både cykling, friidrott och bänkpress.  Kenta Sandvik är säkert sugen på revansch så vi hoppas på att FreddiSmulter har möjlighet att delta. Det finns förstås möjligheten att också Ove Lehto dyker upp i tungvikten för att utmana. Om vi har tre världsmästare som gör upp på hemmaplan är det värt att uppmärksammas lite extra.
Simningen inom SFI
Det var svenskspråkiga idrottsintresserade som i tiden införde simsporten till vårt land. Landets idag äldsta simförening, Helsingfors Simsällskap, HSS, grundat år 1887, hörde till pionjärerna i vårt land när det gäller simsportens utbredning. Då SFI grundades, beslöt man inom förbundet att låta specialföreningarna, främst HSS och Vasa Simsällskap, ta hand om sporten. Fram till andra världskriget, ingick simningen som en underavdelning inom SFI. Men man insåg att ett specialförbund borde bildas, och analogt med cyklingen bildades ett simråd år 1944. Verksamheten har också, vid sidan av simningen omfattat vattenpolo och simhopp.

Bland många elitsimmare kan frisimmaren Disa Lindberg (Aspegren), fri- och bröstsimmaren Harri Tiitinen, från 1920- och 1930-talet nämnas. Efter andra världskriget var ryggsimmaren Erkki Marttinen, frisimmaren Anneli Haaranen, allroundsimmarna Harry Holman och Stig-Olof Grenner, med i den legendariske 4x200 m frisimkvartetten i OS i Rom 1960, där laget blev femte. På 1970-talet var bröstsimmaren Tuomo Kerola från GSS en trogen EM och VM-representant, och han deltog också i OS i Montreal 1976. Bröstsimmaren Petri Suominen från ÅSK fortsatte olympiatraditionen och under 80- och 90-talet representerande han Finland i OS både i Seoul och Barcelona. Allroundsimmaren Vesa Hanski var den lysande stjärnan på 90-talet då han deltog i flera EM och VM. Som bäst var han tionde i OS i Atlanta 1996 på 200 m fjäril, därtill kommer guld i sprintstafetten i EM 1992.
Vesa Hanski sekunderades mer än väl av olympierna Anu Koivisto och Marja Päivinen. Till Anu Koivistos meriter hör även två EM-medaljer från kortbanetävlingarna 2001.  Av tränarna och ledarna på olympisk nivå, måste framförallt Ruth Grahn nämnas, men även Tomas ”Tuffis” Lindholm förtjänar att omnämnas i sammanhanget. Tuffis Lindholm var på föreningsnivå en stark person bakom Simmis (Helsingfors) storhetstider på 90-talet och i början av detta decennium.

På 2000-talet har Matti Rajakylä varit den främsta SFI-simmaren, med två EM-medaljer i bagaget samt två OS-deltagande. Även Katja Lehtonen har flera internationella värdetävlingar bakom sig.

Sim(junior)kampen mellan SFI och Stockholms simförbund har visat sig vara ett lyckat koncept. Den första Simkampen arrangerades i Godby på Åland i september 2007 och har blivit en årlig tradition. Simkampen ordnas alltid på Åland vilket passar bra i år då alla SFI-grenar samlas till tävlingar i Mariehamn under 7-9 september.

Årets simkamp är den sjätte i ordningen och samlar ca 40 simmare från vardera förbunden. I simkampen deltar de duktigaste simmarna i åldersklasserna 13-14 och 15-16 år. Vår egen internationella simdomare (FINA) Bror Myllykoski från Åland har oftast varit tävlingsledare för simkampen i vilken såväl SFI som Stockholms Simförbund ställer upp med funktionärer.

Om du frågar en aktiv inom SFI hur han/hon trivs med oss, kan du nästan alltid vara säker på att få ett positivt svar.
Många av våra medlemmar har blivit idoler på landslagsnivå och genom sina prestationer och uppträdande på och
utanför tävlingsbanorna, varit ett föredöme för vårt förbund och hela den finländska idrotten.

 

Sportpressen 3/14.9.2012

Friidrotten inom SFI
Den äldsta av våra idrotter är friidrott, som varit tyngdpunkten i hela SFI:s verksamhet. Framgångarna har varit många på alla nivåer. SFI-friidrottarna kom snabbt med i den finländska eliten och våra medlemmar har genom åren glatt oss med stora segrar både på nationell och internationell nivå.
Av den äldre generationens friidrottsnamn måste tiokamparen och löparen Waldemar Wickholm och olympiska silvermedaljören på 400 m häck, Erik ”Erkka” Wilén, med 50 finländska mästerskap nämnas. På 1930-talet var världsrekordhållaren på 110 m häck Bengt Sjöstedt, sprintern och kvartmilaren Börje Strandvall och olympiska guldmedaljören på 5000 m, Gunnar Höckert, rubrikernas män.
Krigsårens och 1940-talets stora stjärna var Europamästaren på 400 m häck, legendariska Bertel ”Bebbe” Storskrubb. Landslagskämparna, kvartmilaren Rolf Back och hans klubbkamrat Ossi Mildh, Europabronsmedaljör på 400 m häck, är värda att nämnas. Båda var på topp under 1950-talet. På senare år minns vi namn som Reijo Ståhlberg, Conny Karlsson, Johan Meriluoto, Tommi Hartonen och OskariFrösen.
Damfriidrotten började småningom sitt segertåg efter andra världskriget och blev snart en faktor att räkna med.
SFI upptog också damfriidrott på sitt program och hade glädjen att snabbt nå elitklass i många grenar. Låt oss nämna sprinterdrottningen Mona Lisa Pursiainen, f. Strandvall, Europabronsmedaljör, samt en av damfriidrottens pionjärer på medel- och långdistans i vårt land, Europamästaren på 3000 m Nina Holmén. Minns ni den lysande stjärnan i de första världsmästerskapstävlingarna i friidrott i Helsingfors, spjutkastaren Tiina Lillak? Senare har hennes mantel burits av grenkollegan Mikaela Ingberg.
SFI har sakta men säkert befäst sin position på det nationella planet. Under de tio gångna (årets medaljskörd inte medräknad) åren har SFI-idrottarna samlat imponerande 164 FM-medaljer i Kaleva Spelen av vilka 52 har varit av ädlaste valör. I samtliga stortävlingar på seniornivå har SFI varit representerat av flera idrottare under hela 2000-talet. Janne Holmén och Mikaela Ingberg har under perioden tagit varsin EM-medalj. Janne slog de flesta med häpnad, då han löpte hem EM-guldet i maraton år 2002. I samma mästerskap tog Mikaela sin tredje bronsmedalj i spjutkastning som senior.
Namn att räkna med i dag och i framtiden är bl.a. sprintern Jonathan Åstrand, långdistanslöparen och hinderspecialisten Sandra Eriksson, medeldistanslöparen Niclas Sandells, häcklöparen OskariMörö samt kulstötarna Robert Häggblom och Thomas Söderlund  för att nämna några.
Årets Kalevaspel som nyss gått av stapeln i Lahtis blev jubileumsåret till ära SFI:s framgångsrikaste någonsin. SFI-föreningarna tog sammanlagt 22 medaljer i Lahtis, vilket är rekord. De två senaste åren har det blivit 20 medaljer. Medaljerna fördelades i tio guld, fyra silver och åtta brons.
SFI:s friidrottsråd kan med tillförsikt blicka in i framtiden med vissheten om att vi finns i den absoluta nationella toppen också när det gäller junioridrott vilket kanske inte heller är så konstigt.Under höstens storläger i Kuortane idrottsinstitut firar de aktiva idrottarna inom förbundets samtliga fyra grenar sin egen 100 –års-jubileumsfest lördagen den 20 oktober då årets framgångsrikaste SFI-idrottare premieras. På festen delas det allra första stipendiet ur den nya jubileumsfonden till ett av SFI:s många ungdomslöften.


Sportpressen 4/14.9.2012

Sammandrag av jubileumsåret 2012.
I februari under den finlandssvenska Idrottsgalan på Skatudden i Helsingfors hölls det inofficiella ”Kick Off” –tillfället då årets aktiviteter presenterades för den närvarande festpubliken, press och media.
Det egentliga firandet inleddes lördagen den 12 maj med uppvaktning vid Uno Westerholms grav på Sandudds begravningsplats, födelsedagskaffe på Ekbergs kafé och mottagning med jubileumsmiddag på Fiskartorpet  i Helsingfors.
Tjejernas Kanontia - Ett välarrangerat, familjärt och soligt motionslopp
Under mottot ”Spring och var glad i Nylands Brigad” intog tusentals hurtiga dammotionärer brigaden i Ekenäs en, för det mesta solig, sommarlördag i tjugo års tid för att ta del av det populära finlandssvenska motionsloppet.År 2011 döptes motionsevenemanget till enbart Kanontian vilket möjliggjorde deltagare även av motsatt kön.  Motionsfesten kom till som ett resultat av att SFI behövde öka självfinansieringsgraden för att kunna upprätthålla nivån på den egna verksamheten. Såväl idrottsligt som ekonomiskt lyckades evenemanget under många år över förväntan. Förbundsstyrelsen beslöt  i år att överlåta Kanontian till centralorganisationen FSI för att därmed frigöra resurserna till kärnverksamheten.
SFI lanserade år 1985 ett träningssystem som går under namnet Sjutusan. Sjutusansystemets primära målsättning är att skapa nationellt sett framgångsrika idrottare, som de nationella grenförbunden sedan i sin tur försöker förädla till idrottare av internationell klass. Sjutusanverksamheten infördes först bland friidrottarna, men grundtanken var från första början att systemet skulle omfatta SFI:s samtliga idrottsformer. Med systemet ville SFI betona att förbundet behandlar alla idrottare lika oberoende av idrottsform. Fyra år efter starten omfattade systemet även cyklisterna, kraftidrottarna och simmarna.
Det unika med Sjutusansystemet utgörs inte enbart av en rättvis fördelning av resurserna och att idrottarna väljs till träningsgrupperna på lika villkor, utan man har också insett styrkan i att idrottare från olika idrottsformer kan lära sig av varandra. Som ett konkret resultat av denna gränsöverskridande verksamhet har man under årens lopp ordnat gemensamma träningsläger för alla idrottsformerna. Det första gemensamma storlägret hölls 1989.
Under träningslägren har en för individuella idrotter unik sammanhållning byggts upp. Man kan med fog tala om en SFI-anda.
Förbundets olika grenar har under alla år ordnat sina mästerskap på skilda håll men jubileumsåret till ära beslöt styrelsen att ordna en gemensam storsatsning och hålla förbundsmästerskapen i alla grenar på samma ort och ställe. Sagt och gjort – förbundsmästerskapen i friidrott, cykling och kraftidrott ordnades under ett soligt veckoslut i Mariehamn 7-9 september. Simningens förbundsmästerskap gick det inte att tidigarelägga men i stället ordnades den populära simkampen mellan Stockholms simförbunds och SFI-simningens juniorer samma veckoslut på Mariebad. Det blev således ett synligt idrottsligt inslag i gatubilden i Mariehamn då långt över tusen SFI:are idrottade på olika håll i staden och dess närhet under tre intensiva dagar.

Jubileumsårets andra stora fest hölls den 20 oktober i 7-tusan-”Meckan” -  Kuortane Idrottsinstitut, där de bästa idrottarna inom förbundet samlats för årets storläger. Underhållningen under själva jubileumsfesten sköttes helt och fullt av egna förmågor och glädjen stod högt i tak. Det första stipendiet ur förbundets jubileumsfond: ”SFI – ungdomsfonden” delades ut och den lovande Raseborgsidrottaren Jonna Berghem var den lyckliga mottagaren.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man säga att SFI genom åren gjort en fantastisk insats inom hela landets idrott i förhållande till sin ringa medlemskår. Man har räknat ut, att våra medlemmar på toppnivå gjort en insats som svarar till mer än tre gånger deras eget antal!

Den språkliga identiteten var i början som naturligt var, SFI:s ledande huvudmål. Men tiderna har förändrats och
idag har SFI också många finskspråkiga medlemmar i sin krets. De trivs bra i sin ofta helt svenskspråkiga
omgivningoch har snabb kommit med i vår krets för att stanna.
Det är en hederssak inom ett litet förbund som SFI med en alldeles speciell identitet, att satsa allt och lite därtill
för att visa vår styrka och sammanhållning. Vår gemenskap med idrottsrörelsen, är ofta ganska unik. Vi är stolta
över att höra till SFI och samtidigt få vara med och försvara hela landets idrottsära.
Inom vår krets är ”fair play” en naturlig del i vår idrottsvardag. Det gäller redan inom skolidrotten och fortsätter
på ett naturligt sätt även på seniornivå. I dagens turbulenta idrottsvärld med dess otaliga problem, kan det vara på
sinplats att nämna, att ingen i vårt förbund varit delaktig i någon dopingskandal.

Om du frågar en aktiv inom SFI hur han trivs med oss, kan du nästan alltid vara säker på att få ett positivt svar.
Många av våra medlemmar har blivit idoler på landsnivå och genom sina prestationer och uppträdande på och
utanför tävlingsbanorna, varit ett föredöme för vårt förbund och hela den finländska idrotten.

Med anledning av Svenska Finlands Idrottsförbunds 100-årsjubileum detta åroch för att hedra dem som gett idrottsverksamheten på svenska sitt fina anseendehar förbundet gett ut en litterär”trilogi” bestående av följande tre böcker:
Idrottsliv  - En bok om kända idrottsprofiler inom SFI av Ingmar Björkman
SFI 100 år i siffror  - En bok om idrottsresultat och prestationer inom SFI av Torsten Lindquist
Sjutusans bra   - En bok som fullbordar 100-årshistoriken, om de senaste tio åren samt om det tjugoåriga
   motionsloppet: ”Tjejernas Kanontia”

Nämnda böcker kan tillsvidare endast beställas och köpas på förbundets kansli, tfn 09-701 0220 eller per
e-post: sfi@idrott.fi  Då Finlands Svenska Idrott öppnar sin webbutik kommer böckerna till salu även där
och kan då köpas direkt på nätet.

SFI har nyligen hållit sitt höstmöte och kan igen ståta med att ha kvinnlig fägring i förbundsstyrelsen då
den mångårige finske mästaren på 400 m och 400 m häck, Petra Stenman vid årsskiftet tar över
ordförandeklubban i friidrottsrådet.

SFI står således på fyra stadiga ben och kan därmed med tillförsikt möta kommande utmaningar inom den turbulenta idrottsvärlden som just nu lever i förändringarnas virvelstormar.