Bilder från SFI evenemang

Kontaktuppgifter

Svenska Finlands Idrottsförbund r.f.

Gjuterivägen 10
00380 Helsingfors
FINLAND

sfi(at)idrott.fi

FO-nr. 0252163-5

Förbundssekreterare:
Björn Almark
bjorn.almark(at)idrott.fi
gsm +358 40 566 9181

Sportchef:
Petra Stenman
petra.stenman(a)idrott.fi
+358 40 723 4777

SFI:s kansli finns i Sportens hus i Sockenbacka i Helsingfors. Du kommer lättast till kansliet med lokatåg A, station Gjuteriet/Valimo.
De bussar som går längs Sockenbackavägen stannar också nära, t.ex. bussarna 14, 37, 38, 217, 218, 321, 322, 332.

Inloggning

Aktuellt SFI

Tillbaka

EM i styrkelyft i Pilsen och VM i bänkpress i Potchefstroom är avklarade med stor framgång av Ålands kraftklubb. I Finlanda arrangerades VM i klassisk bänkpress i Vanda Artikeln uppdateras under

av Petra Stenman den 16.05.2018
(läst av 2041 besökare)

Värdetävlingar i Styrkelyft april-maj 2018

 

VM i klassisk bänkpress , Vanda 14.-19.5 2018

Tidschema

Deltagare

Resultat

Facebooksida

2 x Susanna och 1x Ove

Susanna Törrönens förberedelser inför tävlingarna hade enligt tränaren Jari Törrönen gått bra. Susanna tävlade i öppna klassen, men skulle gäran ha tävlat också i juniorklassen.  Tyvärr kan man inte göra det i detta VM. Men Susannas juniorvärldsrekord stod sig under juniortävlingen och lyder på 120 kg.

 Dramatik blev den redan vid invägningen när Susannas värsta konkurrent inte kladade den.   Susanna öppnade sin egen tävling i 84 kg:s klassen med ett lyft på 125 kg och nytt Juniorvärldsrekord. Det andra lyftet på 132,5 var mycket bra och godkändes även det som nytt världsrekord. Susanna försökte ännu på ett lyft på 140 kg, men fick idag nöja sig med guldet och 132,5 kg

Klubbkompisen från IF Sibbo - Vargarna Susanna Virkkunen lyfte också mycket bra och kunde glädja sig över en bronsmedlaj i 74kg:s klassen med ett lyft på 117,5 kg.

Ove Lehto från Ålands Kraftsportare tävlade idag i +120kg klassen för herrar.  Ove vägde in på 163,23kg men han var ändå 32kg lättare än den 20 år yngre Davis som vägde in på 195,67kg.

Ove gick in säkert på 255kg medan Davis dundrade på med 280kg i sitt fösta lyft och båda klarade. Till andra lyftet ökade Ove till 262,5kg ock klarade även den vikten vilket innebar att han bättrade på sitt eget veteranvärldsrekord från förra året med fem kilo. Davis stänkte upp nya världsrekordet i öppen klass 290kg i sitt andra lyft vilket i praktiken innebar att tävlingen redan var avgjord då de gick in till tredje lyftet.

Ove valde att gå på nya personbästat 272,5kg till sista lyftet och klarade också den vikten relativt enklet och naturligtvis ökade han därmed också på veteranvärldsrekordet ytterligare tio kilo! Jänkaren som redan hade guldet i sin hand drog en rövare och begärde upp 306kg i ett försök att ta hem priset som mästerskapets bäste lyftare på Wilkspoänk, dvs antal kilon lyfta i förhållande till kroppsvikt, men där tog det stopp för honom. Bakom Ove så tog Sveriges Joel Sundelin hem bronset med ett lyft på 247,5kg.

Efter tävlingen kan inte Ove vara annat än nöjd, nytt personbästa, nytt veteranvärldsrekord och VM silver på hemmaplan var nog så bra som han hade kunnat hoppas på. ( text om Ove från Kraftsport.nu)

Guld till Marcela på VM i klassisk bänkpress

Published: 14 May 2018 | Kraftsport.nu

Marcela Sandvik tävlade idag i 52kg klassen för veteraner över 40år på VM i klassisk bänkpress i Helsingfors, tre lyftare kom till start och Marcela såg i förhandsanmälnungarna ut att vara den vassaste av dem. Hon höll också för favorittrycket och kunde redan i första lyftet på 82,5kg säkra upp guldet. Hon ökade till 85kg i andra och klarade även den vikten utan problem. Till sista lyftet chansade hon på att lägga på nya personbästavikten 90kg men det blev för mycket och slutresultatet blev 85kg. Både silver och Brons gick på 77,5

Marcela Sandvik blev utsedd till bästa lyftare i Masters 1

EM i styrkelyft, pilsen tjeckien 6-12.5

Marcela fyra på EM i styrkelyft, delgrenssilver i bänken

Published: 09 May 2018 | Kraftsport.nu

Europamästerskapen i styrkelyft avgjordes i Tjeckiska Pilsen och då det var dags för damernas öppna 52kg klass så fanns ÅKKs Marcela Sandvik med i startfälltet. Sex lyftare kom till start i klassen och för Marcelas del så såg det på förhand ut att vara en bit upp till de allra bästa.

Marcela inledde med att sätta 142,5kg i sin första knäböj, till andra lyftet gick hon på 150kg vilket blev ett riktigt kämparlyft men till slut kom hon hela vägen upp och fick godkänt av domarna. Det fanns inte mer att hämta i knäböjen och hon valde att stå över sista böjen för att spara på krafterna lite. I bänken fick hon med sej alla tre lyft med serien 112,5kg, 117,5kg och 122,5kg som avslutning vilket räckte till en andra plats efter Ukrainskan Klymenko som klarade 125kg. I marken gick hon in säkert på 142,5kg och i och med det så var det också mer eller mindre redan klart att hon skulle sluta fyra totalt då medaljtrion låg utom räckhåll och ingen hotade bakifrån. I och med detta så fanns det inte så mycket annat att göra än att försöka på nytt personbästa med 155kg på stången, om hon klarade så skulle det också bättra på hennes eget finska rekord i klassen. Tyvärr så blev den vikten för tung för dagen även om hon gjorde två bra försök. Nu stannade hon på 415kg vilket alltså räckte till en fjärdeplats totalt. Guld, silver och brons gick på 472,5kg, 442,5kg och 437,5kg.

Synd att sista marken inte kom hela vägen den här gången, men ändå starkt av Marcela att prestera så pass bra som hon gjorde. Värt att nämna är att Marcela var över tio år åldre är den näst äldste lyftaren i klassen. För Marcelas del så är det ingen vila som gäller då hon redan under nästa vecka finns med i veteranklassen på VM i klassisk bänkpress på hemmaplan i Helsingfors där hon får sällskap av Ove Lehto som tävlar i herrarnas öppna +120kg klass.

VM i Bänkpress, Potchefstroom , sydafrika april 2018

Silver till Marcela på VM i bänkpress

Published: 27 April 2018 | kraftsport.nu

Marcela Sandvik tävlade under dagen på VM i bänkpress nere i Sydafrikanska Potchefstroom, i vanlig ordnign så var det 52kg klassen som gällde för henne. och fyra lyftare kom till start i klassen.

Ryskan Yana Zadorina fick stå för favoritskapet medan Marcelas "jobb" för dagen var att focusera på silvret genom att hålla undan för japanskan Kaori Nagaya-Shirakawa. Japanskan satte 112,5kg i sitt första lyft vilket innebar att Marcela kunde gå in på den för henne ganska bekväma vikten 115kg i sitt första lyft vilket inte vållade några problem. Rysskan klarade 125kg i sitt första lyft och tog därmed ledningen. Marcela gick på 120kg i andra för att säkra silverplatsen, japanskan bommade på 117,5kg medan ryskan dundrade på med 130kg i sitt andra lyft.

Japanskan bommade också sitt sista lyft på 120kg vilket innebar att Marcela redan hade silvret säkrat då hon gick in på sitt sista lyft och då fanns det bara en sak att göra, gå för guld genom att lasta 132,5kg, hela sju kilo över personbästat. Hon fick till ett bra försök men kanske inte helt oväntat så blev det för tungt och i slutänden så hade det inte spelat någon roll placeringsmässigt då rysskan klarade 132,5kg i sitt sista lyft och hon vägde mindre än Marcela så det skulle slutat med silver oberoende. Marcela kan i alla fall lägga ännu en VM-medalj till den långa raden som hon redan har, grattis!

Resultat från tävlingen

Video Marcela

Kent Sandvik fyra

Bänkpress VMs sista dag bjöd i vanlig ordning på herrarnas tungvikt, +120kg klassen, där ÅKKs sjufaldige världsmästare Kenneth "Kenta" Sandvik fanns med. Bara sex lyftare kom till start i klassen och som vanligt då det handlar om bänkpress med utrustning så var det ganska öppet kring hur medaljerna skulle komma att fördelas. För Kentas del så var det bara att köra på och se hur långt kraftrna räkte för dagen. Han inledde med ett lite knöggligt men godkänt lyft på 347,5kg vilket innebar att han låg på en andra plats efter första rundan. till andra ökade han till 355kg men han lyckades inte låsa ut den vikten och inför sista valde han att gå på samma vikt för att jaga en silverposition dock utan att lyckas pressa vikten hela vägen denna gång heller.

I slutänden så var det storfavoriten Jonathan Leo från USA som plockade hem guldet med ett lyft på 380kg som han satte i tredje försöket efter att ha bommad på samma vikt i sina två föregående lyft. Mongoliets Altangerel Bujinlkham tog silvret efter att ha satt alla sina tre lyft med 356kg som bäst och bronset gick också till USA i och med att Jeffrey Snyder fick med sej 362,5kg från sitt sista lyft. Kenta slutade fyra vilket innebar att deta var första gången på jag vet inte hur många år som det inte fanns finska färger med på pallen.

Fullständiga resultat från mästerskapet finns här och video från tävlingen hittar man här.

Nästa tävling på tur nu är EM i styrkelyft i Tjeckien 6-12 maj där Marcela Sandik kommer att delta och sedan är det VM i klassisk bänkpress på hemmaplan i Helsingfors den 14-19 maj där både Marcela och Ove Lehto kommer att delta, Marcela i Masters1 klassen och Ove i öppna klassen.

Reslultat

Video "Kentta"