Cecilia Österblad tog brons i terräng-FM

Cecilia Österblad tog sin första FM-medalj på seniornivå då hon var trea i terräng-FM. Alexander Ståhlberg löpte hem mästerskapet i 22-årsklassen.

Cecilia Österberg tog brons på damernas tio kilometer. Foto: Mikael Nordman/arkiv

Vasa Idrottssällskaps Cecilia Österblad låg länge tvåa på damernas tio kilometer då finländska terrängmästerskapen avgjordes i Kotka. På slutet av loppet passerades hon av Lapin Lukkos Johanna Peiponen. I mål skilde det tre sekunder mellan tvåan och trean.

Det var inget som tog ner på Österblads humör.

– Det är helt ofattbart. På slutrakan tänkte jag börja gråta av lycka, säger Österblad till Yle.

Hon har plockat en del FM-medaljer i terränglöpning och på bana tidigare. Men alla i juniorklasser. I fjol var hon femma i damklassen i terräng-FM.

I Kotka körde hon med en ny taktik.

– Jag brukar ligga ganska långt bak. Nu hade jag som taktik att vara med i täten från början och försöka orka. Det fungerade tydligen ganska bra, säger Österblad.

Loppet vanns i överlägsen stil av HKV:s Taru Palsa, som var 57 sekunder snabbare än Peiponen.

Österblads klubbkompis Helena Knaapi löpte in på åttonde plats.

Victor Lövdal löpte in som fyra i herrarnas långa lopp. Foto: Ville Borgmästars

På herrarnas tio kilometer tog Turun Urheiluliittos Mustafe Muuse en komfortabel seger. Vasa IS Victor Lövdal gjorde ett bra lopp i täten och blev fyra.

Han hade 16 sekunder fram till Alajärven Ankkurits Antti Ihamäki, som tog brons.

Vasa IS slutade på tredje plats i den mixade lagtävlingen, som var väldigt jämn i medaljkampen, bakom Lahden Ahkera och Turun Urheiluliitto som delade segern. I VIS medaljlag, som hade en placering sämre än de två segrarlagen, ingick Cecilia Österblad, Victor Lövdal och Helena Knaapi.

Alexander Ståhlberg, till vänster, tog hem segern i 22-årsklassen. Foto: Ville Borgmästars

I 22-årsklassen slog IF VOM:s Alexander Ståhlberg till och löpte in som etta på sex kilometer. Ståhlberg, mera känd som en skidåkare på toppnivå, var två sekunder snabbare än Lahden Ahkeras Matias Mononen, som tog silver.

– Siktet var inställt på medalj och det blev en liten bonus i form av guld. Jag kände mig stark på slutet, säger Ståhlberg till Yle.

Guldet är hans första FM-medalj i friidrott, som kom nu då han gör sin sista säsong i 22-årsklassen. Tidigare har han varit fyra och femma i terräng-FM i 19-årsklassen.

– Jag satsar på skidåkning, men det här är bra träning. Många skidåkare är också bra på terränglöpning, till exempel Iivo Niskanen, Remi Lindholm och Perttu Hyvärinen, säger Ståhlberg.

Hans klubbkompis Leonard Markén, som vann terräng-FM i 17-årsklassen för fyra år sedan, löpte in på fjärde plats. Han hade nio sekunder fram till Lahden Ahkeras Arash Ahmad Gul, som tog brons.

Borgå Akilles Oscar Nyholm var sjua i loppet.

Vasa IS tog ett lagbrons i 22-årsklassen med Petrus Genas, Rasmus Lerstrand och Viktor Björkell.

Joni Virkkala, här med Leonard Markén, blev sexa på herrarnas fyra kilometer. Foto: Petra Stenman/arkiv

På herrarnas fyra kilometer var GIF:s Joni Virkkala sexa. Det är samma placering som han hade i fjolårets mästerskap.

Virkkala var 14 sekunder efter Vieremäen Koittos Mikko Kauppinen, som tog guld. Till bronsmedaljen var marginalen sex sekunder för Virkkala.

I 17-årsklassen, som löpte fyra kilometer, var IF Nykarlebynejdens Sander Wikblom sjua. Han var 38 sekunder långsammare än segraren Aleksi Ahlfors från Rauman Urheilijat.

I samma åldersklass på flicksidan var IF VOM:s Winnie Markén femma. Hon hade en minut upp till mästarinnan Sara Säkkinen från Limingan Niittomiehet.

Bland 15-åringarna, som löpte fyra kilometer, var IF Raseborgs Vincent Winberg nia.

Nästa år arrangeras terräng-FM på Norrvalla i Vörå, men då löps mästerskapen på hösten.