FM 19/22 13.-15.8 i Åbo

Resultattavlans temperaturmätare visade +27 ° när tävlingarna satte igång. Damernas diskus i D19 var först ut i tur och där kastade HIFK:s Patricia Kellgren 46,80 och tog med det resultatet silver. Esbo IF:s IIda Uosukainen var åttonde och Borgå Akilles Emmy Ollas var nionde.

Patricia Kellgren HIFK

IF Krafts Emma Nyman hoppade 170 och var klar etta i D19. IF Åsarnas Jennifer Strorrank var femma med resultatet 160.

H19 5000m gång gjorde Jonatan Ekberg en fin comeback efter ett långt träningsuppehåll och gick i mål som tvåa. Trea var VIS Rasmus Lerstrand.

I D22 diskus kastade VIS Linn Sund personbästa med 45,72 och var femte i tävlingen. Borgås Emilia Anttila var sjua, Esbos Emma Uosukainen tionde och klubbkompisen Matleena Parpala elfte.

I D19 höjd hoppade Iida Hoopainen från HIFK 164 och knep med det en fjärdeplats.

IF Raseborgs Saimi Lupala löpte in på en fjärdeplats i damernas 400m i klassen 19 år. Tiden var 59,60. IF Ålands Anni Nylund var åttonde på 59,87. I den direkta finalen löpte också HIFK:s Vilma Hakala på 1.02, 37. I 22-års klassen var VIS Malva Nylund femma med 57,35 och Elin Mickos från IF Sibbo – Vargarna sexa på 58,84. I H19 var IF Krafts Sebastian Nordberg nionde med tiden 51,88 och Oliver Enqvist från IF Sibbo- Vargarna löpte personbästa med 52,06 i finalen.

I H22 blev det en högklassig final där vinnaren gick under 48 sekunder. Borgå Akilles Benjamin Stendahl löpte personbästa med tiden 48,05 och knep med det bronset. I finalen löpte också IF Drotts Alfons Söderman personbästa med 51,55.

I D19 blev det längdkval under fredagen och till finalen tog sig IK Falkens Andrea Rönnskär med hoppet 5.39. I kvalet deltog också Pargas IF Saga Malmio som hoppade 4.58 och Esbos Wilma Jungar som blev utan resultat.

Sjundeå IF:s Emilia Karell kastade säsongsbästa i spjuttävlingen för D19 med 53,12 och knep med det guldet.

Emilia Karell

I försöken på 110mh i H19 klarade sig IF Sibbo-Vargarnas Matias Tulokas vidare till final på 14,94 tillsammans med IF Drotts Adrian Björkgren som löpte personbästa på 14,19. Tyvärr blev EM-deltagaren Matias Komi diskad. I d22 tog sig Borgå Akilles Noora Juslin sig enkelt vidare till final på 14.02. Också Esbo IF:s Idas Ounaslehto löpte i försöken på 14,96. HIFK:s Iina Holopainen löpte på tiden 14.32 och var med det klar för final liksom Esbo IF:s Wilma Jungar som löpte personbästa på 14.64.

Leonard Markeń

Andrea Lilja bättrade på sitt personbästa på 1500m till tiden 4.44,48 i D22 och kom i mål som nionde dam. Leonard Markén löpte i mål som etta i H19 1500m på tiden 3.59,47. VIS Viktor Björkell löpte i mål som nittonde man.

GIF:s Väinö Venetjoki gjorde en starka avslutning på 1500m i H22 genom att löpa in som trea i en spurtduell om bronset. En annan GIF:are , Minna Hollanti, kastade 49,58 i D22 och knep därmed en bronspeng.

Väinö Venetjoki

Sjundeå IF:s Anton Grönroos hoppade 177 och var femma i H22 klassens höjdtävling. Borgå Akilles Noora Juslin tog ett silver i D22 100m h på tiden 14,00 .

Iina Holopainen HIFK kniper FM brons på 100mh och fyra är Esbo IF:s Emma Jungar med tiden 14.18. På herrsidan löper IF Drotts Adrian Björkgren in som ohotad etta med tiden 14.02 som är nytt personligt rekord. På sjätte plats kom Matias Tulokas IF Sibbo-Vargarna på nya personbästat 14,94.

Totalt blev det 12 medaljer och 9 poängplaceringar under den första dagen.

Dag 2

Dagen inleddes med D19 100m:s försöken. Esbo IF:s Wilma Jungar löpte personbästa i morgonförsöken i klassen D19 med tiden 12,71. I försöken löpte Esbo IF:s Emilia Tallqvist 13,84, Borgås Jannika Viljakainen 13,82 och HIFK:s Iina Holopainen 13,28. I semifinalen förbättrade WIlma sitt PB till 12,70, men det räckt inte till final denna gång.

I H19 100m försöken löpte Rasmus Martin personbästa med 11,05 och vann sitt kvalheat. Adrian Björkgren IF Drott vann sitt heat på 11,00 och båda tog sig till semifinal. Toni Appelqvist Esbo IF löpte 11,84. I semifinalen avancerade både Björkgren och Martin.

I D22 försöken löpte Borgå Akilles Noora Juslin till final tillsammans med Larsmo IF:s Alina Strömberg och Jenni Asplund och HIFK:s Nea Mattila. VIS Maisa Laakso löpte säsongsbästa med 12,76 och Sofia Södergårdh från IF Åland löpte 13,50. Till final tog sig sedan Nea Mattila som sedan slutade som tvåa i finalen på 11,92.

I längdtävlingen D22 hoppade Iida Ounaslehto 5,25 och var femtonde dam. I D19 var IK Falkens Andra Rönnskär sexa med 5,71 vilket överskrider hennes peronbästa, men tyvärr var det för mycket vind. HIFK:s Joona Tuusjärvi var femte i släggtävlingen H19 med 57.46. Pp damsidan i D22 kastade HIFK:s Andrea Österman55.60 och var med det resultatet fyra i tävlingen. Esbos Emma Uosukainen kastade 49,76 och var med det sjua i tävlingen.

Albin Lundberg vann stavhoppet i H19 med ett hopp på 490. Borgå Akilles Otto Junnila var sexa på nytt PB 430, Esbos Andrei Kiviharju sjua på 406 och åttonde var Borgås Niklas Tallqvist och nionde Artjom Kiviharju.

Leonard Markén från IF VOM fick idag ge sig i slutspurten men tog ändå en silvermedalj på 800m med 1.56,37. Vasa IS Rasmus Lerstrand löpte 2.03,83 och klubbkamraten Viktor Björkell 2.13,75. I H22 klassen löpte Väinö Venetjoki in på säsongsbästa 1.55, 59 och var sjätte.

På 800m löpte Ålands Anni Nylund 2.24,03 och var enda SFI deltagaren i de två finalheaten i D19.

Johanna Tikkala

Johanna Tikkala IF Kraft knep bronset i kultävlingen i D19 med nya personbästaresultatet 12,74.

Det blev också medalj för Emmanuela Koomsom från IF Länken i D19 klassen när hon i slägga kastade 52,38 och tog ett silver. SFI-föreningarna hade fin uppslutning i denna gren av Nellinoora Maunula HIFK som var sjunde dam, Ellen Bos Vasa IS som var åttonde, Emma Backlund Borgå Akilles som var tionde och IIda Uosukainen Borgå Akilles som var elfte.

Emmanuela Koomsom

Herrar 22 löpte försöksheat på 100m på eftermiddagen och Borgåduon Viktor och William Thor tog sig komfortabelt till final. I försöken löpte också IF Sibbo – Vargarnas Mikael Granqvist, HIFK:s Pavel Mäkinen och VIS David Bamm. I finalen löpte bröderna nya personliga rekord med tiderna 10,50 för Viktor och 10,57 för William.

William och Viktor Thor

Linn Sund drog till med sin längsta stöt i kultävlingen i D22 först i sista omgången och gick upp till medalj och slutade sen på bronsplats med 13,45. Felicia Meriheinä knep en poängplats med sin femteplacering . Katri Erkkilä från Borgå Akilles var sjua och HIFK:s Andrea Österman åtta i tävlingen.

Sibbo – Vargarnas Anton Kunnas hoppade stav idag och med 492 kunde han säkra en silverpeng i H22.

Adrian Björkgren IF Drott knep ett silver på 100m i H19 med 11,01 och Sibbo-Vargarnas Rasmus Martin var fyra med nytt personligt rekord 11,06.

SFI-föreningarnas idrottare samlade hela 10 medaljer under lördagen. Tävlingarna fortsätter på söndag.

Dag 4

Sista dagen av mästerskapen bjöd på spöregn med uppehåll. 200m:s försöken inledde dagen och klassen D19. Till final tog sig HIFK:s Silja Jaatinen. I försöken löpte också Emilia Tallqvist från Esbo IF. På herrsidan tog sig IF Drotts Adrian Björkgren till final. I försöken löpte också IF Krafts Sebastian Nordberg, IF Sibbo-Vargarnas Matias Tulokas. och Esbo IF:s Walter Törnwall.

I D22 tog sig VIS Malva Nylund, Larsmo IF:s Alina Strömberg och IF Sibbbo – Vargarnas Elin Mickos till final. I försöken löpte VIS Maisa Laakso.

I försöken för H22 tog sig Borgårion Stendahl/Thor/Thor till final. I försöken löpte också Sibbo-Vargarnas Mikael Granqvist och VIS David Bamm.

Lauri Wuoenrinne IF Raseborg kastade diskus i H19 och Esbo IF:s Andrei Kiviharju kastade PB med 36,19. I 22-års klassen kastade HIFK:s Kirill Egorov 42,19 och var med det femma i tävlingen. Toma Lahtinen HIFK var sjunde med ett kast som mätte 42,19.

I D19 stavhopp tog Silja Andersson Esbo IF en övertygande seger med 390 och i tresteg hoppade Michael Rännar till en nionde plats med 12,72.

IF Raseborgs Saimi Lupala löpte övertygande på 400mh och gjorde ett nytt personbästa med tiden 1.05,28 och var femte i D19. Den äldre damklassen vanns av Nea Mattila på 59,02 och tvåa var VIS Mathilda Kvist på 1.00, 60. Esbo IF:s Meeri Salomaa löpte in som sjätte och IF Raseborgs Anna Dahlström var åttonde i tävlingen.

På herrsidan vanns 19-års klassen av Matias Komi från IF Sibbo-Vargarna medan klubbkompisen Oliver Enqvist var fyra i tävlingen. I 22-års klassen hade Anton Kunnas ledningen intill åttonde häcken där han kom lite långt ifrån och föll på häcken men tog sig ändå i mål som femma.

Mikko Komi

Lauri Wuorenrinne kastade spjut i H19 och blev sexa med 59,15 och sjua var Joar Söderholm på 54,80. Borgå Akilles Linus Schmidt var elfte i tävlingen.

Vasaduon Cecilia Österblad och Andrea Lilja förbättrade sina personliga rekord på 5000m i Åbo och tog placeringarna sju och nio i D22. På herrsidan löpte IF Raseborgs Kristian Boströmin på en elfteplats, VIS Petrus Genas på en trettonde och Esbo IF:s Jonathan Ekberg på en fjortonde plats.

IK Falkens Andrea Rönnskär hoppade 11.13 i trestegstävlingen för D19 och var ed det tolfte.

Esbo IF:s Saga Andersson vann stavtävlingen i D22 med fina resultatet 420. Tvåa var VIS Sofie Westerlund med 324.

Elin, Alina och Malva

I D22 knep Larsmos Alina Strömberg ett brons med tiden 25,27. Sexa var VIS Malva Nylund och sjua Sibbos Elin Mickos. I H19 blev det en fjärdeplats då IF Drotts Adrian Björkgren löpte personbästa på 22,42. Viktor Thor tog brons i H22 klassen och William Thor var fyra. Benjamin Stendahl från samma förening , Borgå Akilles , löpte nytt personbästa 22,17. I D19 tog HIFK:s SIlja Jaatinen en sjundeplats.

SFI-föreningarna samlade totalt 30 medaljer vilket är 10 mer än i fjol och 7 st från rekordet på 37 st.

SFI tackar alla som deltog och önskar en fortsatt framgångsrik tävlingssäsong.