FM för 19-22 i Borgå, 30.8-1.9 2019

LIVE-resultatservice

Dag 1

Dagen inleddes i tropiskt väder med försöken på 100m häck. VIS Mathilda Kvist tog sig vidare som andra i sitt försökheat i D22. Borgå Akilles Noora Juslin löpte SB och tog sig också vidare till final. På herrsidan löpte hemmasonen Viktor Kantele till final på 110m häck medan Sibbos Edward Lindberg löpte personbästa och kvalificerade sig också. Även Elias Ylöstalo tog sig till final vilket betyder att arrangörsföreningarna har tre löpare på strecket i 110m häckfinalen i H22.

De första finalerna i mästerskapen löptes på banvarvet. Elin Mickos från IF SIbbo-Vargarna drog till med ett nytt PB med 56,89 och fick därmed silver före Mette Baas från Veitsiluoto. VIS Malva Nylund, som hade drabbats av en förkylning under veckan, kunde inte göra sig själv rätta idag och slutade på en fjärde plats. IF Drotts Maisa Laakso var sjua i tävlingen. I D22 löpte HIFK:s Nea Mattila in på en tredjeplats och IF Fyrens Felicia Åbacka kunde göra en fin comeback i FM sammanhang och placera sig på en sjätte plats.

På herrsidan löpte VIS Kabongu Tshibangu in som nionde och i H22 fick vi se en spurtstrid in på mållinjen mellan Filiph Johansson GIF och Ilari Ryyppö från Tammerfors, men Filip gled förbi på mållinjen och kunde kvittera ett guld. Borgås Jonni Blomqvist var sexa i tävlingen och HIFK:s Lauri Siltanen tolfte.

IF Krafts Emma Nyman hoppar till ett silver i D19 med resultatet 169. Esbo IF:s Rebecca Sukselainen är femma med resultatet 163.

GIF:s Minna Hollanti kastade 51.16 i D19 spjut och var med det tvåa.

Esbo IF:s Emma Uosukainen kastade personbästa i diskus i D19 med 40,50. VIS Linn Sund var sjunde i diskus D19 med 40,40 och Borgås Emilia Anttila tolfte med 37.07. På 3000m hinder var HIFK:S Ilari Visuri fyra i H22.

IK Falkens Nathalie Blomgvist ledde från start till mål på 1500m i D19 och tog ett komfortabelt guld. VIS Sofia Fogström var åttonde i tävlingen. I D22 löpte VIS in på en fjärdeplats med nytt PB 4.50,63.

På herrsidan löpte IK Falkens Robin Kronkvist friskt och var mycket nära ett guld på 1500m i en hisnande spurtstrid som slutade i på silverplats med PB 3.59,31. I samma lopp löpte GIF:s Väinö Venetjoki in på en femteplats med PB 4.05,22 och VIS Frej Forsén var fjortonde i tävlingen. I H22 var IF Raseborgs Tuomas Puputti sjätteman och IK Falkens Kevin Sandell tolfte.

I D22 diskus är Esbo IF:s Susanna Törrönen sexa, liksom IK Falkens Jonas Solvin i H22 kula.

I korta häckfinalerna löpte VIS Mathild Kvist till en fjärdeplats i D22 och arrangörsföreningens Noora Juslin blev sjua och satte nytt personbästa. I H19 löpte HIFK:s Bathuan Yildirim in på en fjärde plats. Borgå Akilles Viktor Kantele var trea i H22 110m häck och Sibbos Edward Lindberg sexa.

Det blev 8 medaljer totalt för SFI-föreningarna under den första dagen av Junior-FM 19/22. Tävlingarna fortsätter under lördag och söndag.

DAG 2

IF Sibbo-Vargarna Aino Tapio levererade den första guldmedaljen för dagen då hon vann längdhoppet för D22 med resultatet 5,78. HIFK:s Tilda Lipasti var fjärde och Borgå Akilles Amanda Liljendal sjunde. Amanda placerade sig som femma i kultävlingen och HIFK:s Andrea Österman var sjätte.

I D19 slägga var värdföreningens Jenna Sorvari på PB humör och kastade 53,35 och fick med det kvittera en fjärdeplats. Esbo IF:s Emma Uosukainen var åttonde dam.

På förmiddagen löptes också försöken på 100m. I D19 tog sig IF Drotts Maisa Laakso och Esbo IF:s Kaisa Mikander vidare till semifinal och från semifinalen gick Kaisa vidare. I försöken löpte också Saga Andersson, Jessica Laxén, Madeleine Glasberg, Molly Pastewka och Kaisla Torppa.

I H19 Tog sig Borgå Akilles löparna William och Viktor Thor vidare liksom Henrik Illman och Larsmo IF:s Tha Ta och HIFK:s Pavel Mäkinen. I försöken löpte också Max Tallqvist ( PB ), Christoffer Pått ( PB ) , Daniel Niva och Mattias Asp. Viktor och William tog sig sen vidare från semin till final.

Semifinalheat 2 i H19

I D22 Tog sig IF Fyrens Felicia Åbacka och Sibbos Aino Tapio vidare. IF Ålands Linn Gustafsson löpte 12.43 och gick också vidare till semifinal. I försöken deltog också Borgås Nora Juslin och HIFK:s Emma Tuomola. Linn Gustafsson tog sig vidare till final.

I H22 Löpte Esbos Tuukka Huuskola och Sibbos Mikael Granqvist till final. I försöken löpte också Elias Ylöstalo, Joosua Kontila, Viktor Kantele och Arttu Paananen.

Sjundeå IF:s Roope Auvinen kastade 69,78 och knep bronset i H22 slägga, HIFK:s Marco Kammer var fyra. På damsidan var Andrea Österman sjua i släggtävlingen med resultatet 50,50.

Det blev ett andra FM guld under detta mästerskap för IK Falkens Nathalie Blomqvist när hon under lördagen löpte in som ohotad etta på 800m D19. VIS Sofia Fogström var tolfte dam.

Jimi Nukala fick vara med om en jättespännande längdtävling i H19, där medaljerna avgjordes under de sista omgångarna. VIS hopparen som tränas av bl.a. Simon Sundsten och Mikael Westö placerade sig som trea med resultatet 7,16. Borgå Akilles Henri Puumailainen var tillbaka på banan och deltog i längdtävlingen och placerade sig som nionde man i H22 klassen.

I kula D19 var Liljendal IF:s Felicia Merihienä tionde med ny personbästanotering. I H19 800m deltog IK Falkens Robin Kronqvist i A-heatet där han placerade sig på en åttonde plats och GIF:s Väinö Venetjoki löpte i B-heatet där han var femma.

I stavtävlingen gick Sibbo Vargen Anton Kunnas över 515, lämnade 520 och prövade gå för guld på och utmana Mikko Paavola på 525, men fick idag nöja sig med ett silver trots fina hopp .

På 800m i D22 var Esbo IF:s Jessica Rautelin femma och IF Raseborgs Tuomas Puputti knep ett brons på herrarnas 800m.

Tuomas Puputti med hela medaljtrion i H22 800m

Ålands Linn Gustafsson är tillbaka med besked och placerade sig som fyra i D22 100m med tiden 12,35. I D19 var Esbo IF:s Kaisa Mikander sjua med tiden 12,32.

På herrsidan fick vi se två mycket jämna lopp. I H19 löpte Bogå Akilles bröderna Viktor och William Thor in som tvåa och trea i sprintloppet.

Esbos Tuukko Huuskola förlorade guldet på 100m med samma tid som Riku Illukka. 10.61 betyder ett nytt präktigt personbästa för Huuskola. Trea var IF Sibbo-Vargarnas Mikael Granqvist med 10,86.

Det blev 10 medaljer totalt för SFI-föreningarna under den andra dagen av Junior-FM 19/22. Tävlingarna fortsätter under söndagen.

dag 3

Dagen inleddes med försök på 200m. I D19 tog sig IF Drotts Maisa Laakso vidare på PB 25,60 liksom Esbo IF:s Kaisa Mikander 25,71 ( PB ) och VIS Madeleine Glasberg 26.19. I försöken deltog också Esbos löpare Molly Pastewka och Kaisla Torppa som löpte PB båda två.

I M19 hade Borgå Akilles stor bemanning. Isac Wedenberg löpte nyt PB med 21,99 och tog sig vidare till final liksom Akilleslöparna William Thor ( PB 22,60 ) och Viktor Thor ( PB 22.33 ) . I försöken löpte också Akilleslöparna Henrik Illman, Max Tallqvist, Sebastian Lundqvist ( PB ) och Daniel Niva. I försöken löpte också Sibbolöparen Carl-Ivar Back och VIS:arna Mattias Asp, Kabongu Tshibangu och Lasmo IF:s Tha Ta. Det var glädjande många löpare i denna klass från SFI-föreningarna!

I 22-års klassen Löptes det fina rekord på 200m redan i försöken. Esbos Tuukka Huuskola vann det första heatet med 21,24 PB och Sibbos Mikael Granqvist var tvåa med 21,76. GIF:s Filiph Johansson löpte också PB med tiden 21,83 och alla tog sig vidare till final.

I D22 tresteg kom de första medaljerna för dagen när HIFK:s Tilda Lipasti hoppade PB 12,54 och det räckte till ett silver. Sibbos Aino Tapio hoppade också personbästa och placerade sig som trea i tävlingen med 12,37.

Esbo IF:s Saga Andersson fick nu tekniken att stämma och hoppade 415 och vann därmed guld i D19 stav.

I diskus H22 deltog Roope Auvinen Sjundeå IF och kastade säsongsbästa med 43,57 och blev sjua. Deltog gjorde också VIS Robin Karlsson som blev nionde och Aleksi Mutanen tolfte.

Medaljerna började ramla in när häckarna ställdes upp på banvarvet. För Elin Mickos blev dagen historisk när hon föröförstade gången korsade mållinjen på 400mh under en minut. Med det kunde hon kvittera guldet i D19 och sänka personbästat till 59,90. Fyra i tävlingen var Esbos Meeri Salomaa.

Elin Mickos, IF Sibbo-Vargarna finsk mästare på 400mh D19 2019

Suveräna Kristiina Halonen löpte in på PB 58,49 och banrekord i Borgå. Men som tvåa kom HIFK:s Nea Mattila oh som trea VIS Mathilda Kvist.

I H19 löpte HIFK:s Batuhan Yidirim in som tvåa med tiden 56,60 och i H22 blev det två medaljer för SFI-föreningarna när Jonni Blomqvist Borgå Akillers löpte in som tvåa på tiden 52,68 och Edward Lindberg
IF Sibbo-Vargarna trea med SB tiden 54,03. Klubbkompiesen Anton Kunnas var fyra med tiden 55,05.

Nathalie Blomqvist kunde kvittera sitt tredje guld i dessa mästerskap när hon som ohotad etta löpte i mål på 3000m. VIS Cecilia Österblad var fyra på nya PB tiden 10.30,84. I D22 var VIS Andrea Lilja femma.

På 5000m H19 fortsatte IK Falkens Robin Kronqvist med sina pigga tag och placerade sig som femma i H19. VIS Frej Forsén var trettonde och löpte nytt PB. I H22 löpte IF Raseborgs Tuomas Puputti in som tionde man och HIFK:s Fabian af Hällström som trettonde.

ID Drotts Victoria Myntti deltog i D19 tresteg och placerade sig som trettonde.

I D19 200m löpte Esbo IF:s Kaisa Mikander in som femte dam, IF Drotts Maisa Laakso var nionde med nytt PB 25,64 och Madeleine Glasberg VIS tolfte.

Norgå Akilles Isac Wedenberg var tillbaka på banan i de egna tävlingarna på hemmaplan. Han löpte PB 21,96 som räckte till en tredjeplats på 200m i H19.  Viktor Thor placerade sig som femma i tävlingen.

Esbo IF:s Tuukka Huuskola vann H22 200m på nytt PB 21,16 och Sibbos Mikael Granqvist, som hittat formen passligt till FM, var trea på PB 21,54. Filiph Johansson GIF var femma i tävlingen.

Andra dagen bjöd på hela 13 medaljer. Totalt tog SFI-föreningarna 31 medaljer varav 8 guld och ett trettiotal poängplatser. Friidrottsäsongen fortsätter nästa helg i Ylivieska med FM i stafettlöpning.