FM i Bänkpress avgjordes i Ekenäs

FM i bänkpress för SUB-juniorer, Juniorer, Allmän klass och Masters avgjordes i Ekenäs med arrangemang av KK Eken och i gott samarbete med nya SFI- styrkelyftklubben HPT ( Hangö Power Club)

Guld till Ekenäs och Nykarleby i SUB-junior klasserna
Guldmedaljören Josefina Saarinen KK Eken ( Foto: KK Eken)

Hemmaföreningen KK Eken var väl framme i -69kg klassen med ettan Josefina Saarinen som bänkade 75 kg och Celina Öhberg som bänkade 40kg. Det blev guld och silver för tjejerna och Josefina var åttonde i totalrankingen i denna klass. I damernas SUB-junior klass -63 kg var NKK:s Siiri Nybäck fyra på 55 kg.

På herrsidan vann Nykarleby Kraftklubb:s Alexander Björkqvist som tävlar i klassen -66kg med ett lyft på 95kg. Marcus Henriksson från Hangö Power team placerade sig som fyra i -93 kg:s klassen .

Ett silver till Nykarleby i juniorklassen

Nykarlebys Anders Nygård fick endast ett giltigt lyft och det var på den första vikten 127,5 kg, men trots det kunde han knipa silvret i klassen -74kg.

KK Ekens Amanda Salin var femma i -63 kg:s klassen på slutresultatet 50kg.

Emmeth, Malin och Stina medaljörer
Stina Lindell och Malin Olofsson ( Bild : ÅKK)

Det blev ett guld för Jakobstads Kraftsportares Emmeth Törrönen som tävlade i -84kg:s klassen med ett lyft på 125 kg. Emmeth placerade sig också bra i totalrankingen där hon var tvåa. I samma klass lyfte ÅKK:s Malin Olofsson och var tvåa med 90kg.

Stina Lindell från Ålands Kraftsportklubb lyfte nytt finländskt rekord i den öppna 69kg:s klassen med 115,5 kg. Det är också nytt SFI-rekord. Hon placerade sig dessutom som trea i totalen.

NKK hade Lina Karlström som lyfte i -63 kg klassen och knep en åttonde plats med resultatet 60kg.

Gleisner på bronsplats

Erkki Rajala från Jakobstads Styrkelyftare ( Pietarsaaren Voimailijat) har en lång karriär bakom sig. Nu tog han ytterligare en medalj då han i 74kilos klassen lyfte 167,5. Under första dagen blev det guld och nytt FR i mastersklassen 60 år med resultatet 165 kg.

NKK:s Robert Gleisner bänkade samma resultat som tvåan , och var trea i +120kg:s klassen med 220 kg.

KK Ekens Jan – Mikael Åkerblom lyfte i -83kg :s klassen och var sjua på 147,5. Emil Lund från NKK tävlade i -93kg och var sjua på samma resultat. I 105kilos klassen tävlade KK – Ekens Jonas Wallen och bänkade 165 kg. Det räckte till en sjätteplats i tävlingen.

Sibbo-Vargarnas Ben Olenius bänkade 202,5 kg i klassen -120kg och var fyra med det resultatet. Han försökte utmana trean Antti Kriikula men lyckades inte i sitt lyft på 212,5.

Masters

I masters klasserna tävlade följande SFI-lyftare :

• 3. Åkerblom Gea ( Damer M2 76 ) 52,5
  • 4. Westerlund Pontus KK Eken ( Herrar M1 93) 150
  • 2. Syrjälä Jani PV ( Herrar M1 105) 175
  • 1. Westerholm Stefan HPT ( Herrar M1 93) 167,5
  • 1. Olenius Ben IF Sibbo-Vargarna ( Herrar M1 120 ) 202,5 ( tvåa i totalen M1)
  • 8. Kargus Gustav Maxmo SK ( Herrar M1 +120) 162,5
  • 1. Enqvist Anders PV ( Herrar M2 74) 127,5
  • 2. Salste Jari PV ( Herrar M2 83) 130 kg
  • 5. Salin Martin KK Eken ( Herrar M2 93) 125
  • 1. Rajala Erkki PV ( Herrar M3 83) 165,5 ( etta i totalen M3)
  • 3. Björkqvist Stig-Erik NKK ( Herrar M3 83) 137,5
  • 5. Einar Hellen ÅKK ( Herrar M4 93) 75
  • 3. Holmlund Bertel NKK ( Herrar M4 105) 127,5
PV bäst av SFI-föreningarna

Jakobstads Styrkelyftare, kanske bättre kända som Pietarsaaren voimailijat, kom på en andra plats i föreningspoängen , endast 0,5 poäng efter vinnaren Oulu Power team. NKK var tolva och värdföreningen KK Eken var sjuttonde. Totalt deltog idrottare från 85 olika föreningar.