Elin Pajunens tog sin första medalj

Elin Pajunen har hoppat i sju finaler tidigare – utan att ta medalj. I den åttonde finalen blev det brons.

Elin Pajunen tog sin första medalj i Kalevaspelen efter att ha hoppat 177. Foto: Mikael Nordman

Vasa IS Elin Pajunen hoppade 177 i ösregnet i Kalevaspelen. Det gav 28-åringen en efterlängtad medalj.

Pajunen har hoppat i sju finaler i Kalevaspelen tidigare, men har aldrig fått hoppa upp på prispallen.

Nu var hon trea bakom JKU:s Venla Pulkkanen som klarade 184 och Turun Urheiluliittos Heta Tuuri, som tog sig över 181. Det var samma höjd som Pajunen rev ut sig på.

Mia Känsäkangas hoppade in på femte plats i höjdfinalen. Foto: Mikael Nordman

GIF:s Mia Känsäkangas hoppade 172, som gav henne en femte plats. Hennes klubbkompis Vilma Knutar ställde inte upp i finalen.

Vasa IS hade också två hoppare i finalen, men Janna Siegfrids rev ut sig på ingångshöjden 167.

Jeanine Nygård (i mitten) blev bronsmedaljör med Mette Baas (till vänster) och Aino Pulkkinen (till höger) före sig på 400 meter. Foto: Mikael Nordman

Nygård tog medalj igen

Vasa IS Jeanine Nygård tog karriärens femte medalj på 400 meter. Nu blev det brons, fyra år efter den senaste medaljen. Från tidigare har hon tre silver och ett brons.

I Lahtis kom tredjeplatsen på personliga rekordtiden 54,02. Det är en förbättring med tolv hiundradelar av tiden hon löpte i Oslo i början av juni.

Hela medaljtrion löpte personliga rekord. Joensuun Katajas Mette Baas segrade med 52,45 och tvåan Aino Pulkkinen från Jyväskylän Kenttäurheilijat löpte på 53,04.

Roope Auvinen tog brons med personliga rekordet 71,26. Foto: Petra Stenman

Auvinen medaljör med rekord

Sjundeå IF:s Roope Auvinen slog till med personligt rekord i släggfinalen. Det blev en förbättring av det tre år gamla rekordet med åtta centimeter till 71,26.

Rekordkastet gav honom hans första medalj i Kalevaspelen. Auvinen tog brons bakom Aaron Kangas, som segrade på 73,26 och Tuomas Seppänen, som var tvåa med 73,03.

HIFK:s Marco Kammer slutade på fjärde plats med 70,47.

Erik Back (20) var fyra på 400 meter och Benjamin Stendahl (4) var femma. Foto: Mikael Nordman

Back fyra på 400 meter

HIFK:s Erik Back förbättrade, liksom i försöken, sitt säsongsbästa i finalen på 400 meter. Back löpte på 47,81 och blev fyra.

Han hade fyra tiondelar fram till bronsmedaljen.

Borgå Akilles Benjamin Stendahl blev femma på 48,72 och GIF:s Filiph Johansson sjua då han löpte i mål på 49,24.

Jyväskylän Kenttäurheilijats Viljami Kaasalainen segrade på personliga rekordet 46,23 i ösregn.

Tarmo Savola ångar på bra i tiokampen och leder halvvägs. Foto: Mikael Nordman

Savola håller rekordtempo

Vasa IS Elmo Savola har rekordtakt i tiokampen. Efter de fem första grenarna leder han med 4101 poäng.

Hans rekord 7595 är från Kalevaspelen i Tammerfors för två år sedan då han tog silver. Den första dagen i Lahtis gjorde han personliga rekord på 100 meter, i kula och i höjd.

Silvermedaljen i Tammerfors är hans enda hittills, men nu är han på god väg mot ett mästerskap. Tvåan Aleksi Savolainen från Tampereen Pyrintö har 3754 poäng efter första dagen.

IF Sibbo-Vargarnas Otto Ylöstalo ligger på sjätte plats med 3432 poäng halvvägs.

Ida Ounaslehto gjorde en bra sjukamp och slutade på fjärde plats. Foto: Mikael Nordman

Ounaslehto fyra i sjukampen

Esbo IF:s Ida Ounaslehto blev fyra i sjukampen med 4839 poäng. Hon hade 207 poäng upp till Emmi Valtonen som tog brons.

IF Raseborgs Saimi Lupala slutade på femte plats med 4819 poäng.

Malax IF:s Elizabeth Fogde blev fjortonde med 3556 poäng. Esbo IF:s Jessica Rautelin var tvungen att avbryta mångkampen efter första dagen på grund av skada.

Kira Kytölä hoppade 12,84 i tresteg och slutade på fjärde plats. Foto: Mikael Nordman

Kytölä hoppade säsongsbästa

Esbo IF:s Kira Kytölä hoppade sitt bästa resultat för säsongen i tresteg. Hon blev fyra i finalen med 12,84.

Det var väntade medaljörer i trestegstävlingen. Senni Salmi segrade på 13,88, Kristiina Mäkelä var två på 13,80 och Jessica Kähära var trea med ett hopp på 13,10.

Kytölä hoppade också kval i längd på lördagen. Hon gick vidare till söndagens final med 579. Hon får sällskap i finalen av bland andra GIF:s Nathalie Westman, som gick vidare som tionde och sista dam med 567.

Oscar Nyholm slutade på nionde plats på 3000 meter hinder. Foto: Mikael Nordman

Nyholm nia i hinder

Borgå Akilles Oscar Nyholm löpte in som nia i hinderloppet. Han gick i mål på 9.41,47 i loppet som Topi Raitanen vann på 8.31,93.

GIF:s Kasper Biskop förbättrade sitt personliga rekord med drygt femton sekunder till 9.54,20. Det räckte till en tolfte plats.

IF Raseborgs Dennis Rehnström blev femtonde med 10.31,49.

Bland damerna var Vasa IS Sofie Lövdal sjua på säsongsbästat 10.43,23. Hon var knappt tjugo sekunder från bronsplatsen.

Mathilda Kvist gick till finalen på tid. Foto: Mikael Nordman

Leihkoinen och Kvist till final

HIFK:s Viivi Lehikoinen löpte 58,92 då hon kvalade in till finalen på 400 meter häck. Finländska rekordhållaren, som är storfavorit i finalen, hade den bästa tiden i försöken.

Vasa IS Mathilda Kvist kvalade in till sin sjunde final på långa häcken. Hon löpte på 60,14 och gick vidare på den sista tiden.

Kvist har varit fyra i Kalevaspelen två gånger, men jagar fortfarande sin första medalj. Men i år är konkurrensen på 400 meter häck mördande hård.

IF Sibbo-Vargarnas Elin Mickos var nia på 61,13, Borgå Akilles Ida Finell var tolva på 63,22 och IF Drotts Nea Hassila slutade på fjortonde plats med 64,15.

I herrarnas häckförsök hade IF Sibbo-Vargarnas Oliver Enqvist den artonde bästa tiden med 57,43.

Frantz Kruger kastade 52,42 i diskuskvalet och är klar för final. Foto: Mikael Nordman

Kruger jagar nionde guldet

Frantz Kruger kom till kvalet, gjorde ett kast och är klar för final. Nu jagar han sitt nionde FM-guld i diskus.

Vasa IS Frantz Kruger hade inga problem att kasta över kvalgränsen 49,00 i diskus. Det blev 52,42 för 48-åringen då han kvalade in till söndagens diskusfinal.

Kruger har åtta guld och två silver från Kalevaspelen – och i Lahtis är han guldfavorit igen.

Charlotta Sandkulla kastade över kvalgränsen med sitt första kast. Foto: Mikael Nordman

Ett kast räckte för Sandkulla

IF Åsarnas Charlotta Sandkulla behövde bara ett kast för att gå vidare till finalen i slägga. Sandkulla var en av fyra som kastade över kvalgränsen 62,00 – med tre centimeters marginal.

Sandkullas resultat blev 62,03.

Även Esbo IF:s Taru Killinen och HIFK:s Andrea Österman kastar i söndagens final. Killinen gick vidare från kvalet med 58,96 och Österman med 57,57.

Johan Grönroos hoppade 195 då han gick vidare till finalen i höjd. Foto: Mikael Nordman

Bröderna Grönroos i final

Sjundeå IF har två hoppare i höjdfinalen. Johan Grönroos klarade 195 i kvalet medan Anton Grönroos tog sig över 190. Det räckte för att kvala in till finalen.

HIFK:s Noor-Eldin Mahmoud klarade också 190, men hade för många rivningar och slogs ut. Malax IF:s Alec Isaacs hoppade 185.