Inomhus-FM i Helsingfors

Lexikonen väntat stark på damernas 400m
Medaljörerna på damernas 400m: Aino Pulkkinen, Viivi Lexikonen och Milja Thuresson

En av dagens höjdpunkter var definitivt damernas 400m och tävlingen mellan hemmalöparen Viivi Lexikonen och Jyväskyläs Aino Pulkkinen. Tävlingen blev just så spännande som folket förväntat sig, med en kamp in på kalklinjen där Viivi var den som höll till slut. Båda löparna gjorde tider under 53 sekunder med Viivis vinnartid på 52.96 före Ainos 52.98. Båda underskred Ella Räsänens 10 år gamla mästerskapsrekord som lyser på 52,99. HIFK:s Mila Heikkonen var sjua i tävlingen på tiden 56,83 och klubbkompisen Silja Filenius , endast 16-år, löpte nytt personbästa med 57,29. IF Raseborgs mångkampare Saimi Lupala löpte också personligt rekord med 58,62 och var fjortonde.

Dagen inleddes däremot med herrarnas 7-kamp, där Sibbos Otto Ylöstalo i den andra grenen fick tre övertramp och bröt tävlingen. Samma öder till mötes bokstavligen gick Jonathan Ekberg på 5000m gång då han några varv före målgången blev diskvalificerad. Jonathan har i vinter gjort personbästa och var en av medaljkandidaterna.

Medalj i höjd för Grönroos

Johan Grönroos hoppade tangerat säsongsbästa med 2.00 m och med färre rivningar än konkurrenterna på samma höjd kan han nu titulera sig FM – bronsmedaljör i herrklassen.

Dethär var hans första medalj i seniorklassen och det bästa resultatet i ett mästerskap. Jonan representerar Sjundeå IF.

60m försöken bjöd på nya personbästan

GIF:arna Vilma Knutar och Nathalie Westman löpte nya personbästa i försöken på damernas 60m med tiderna 7.87 och 7.56. HIFK:arna med Ann-Mari Korte i spetsen visade också framfötterna i försöken. Korte löpte 7,59 och tog sig vidare till semifinal liksom Jasmin Showlah med 7.70. Iina Holopainen löpte i försöken på tiden 7.92.

I semifinalen löpte Nathalie Westman 7,58 och Ann-Mari Korte var strået vassare och kunde producera ett PB med 7,55 och tog sig till final. Jasmin Showlah löpte SB med 7,66.

Nathalie Westman kunde le efter försöken på 60m då hon löpte nytt PB

På herrsidan hade SFI-föreningarna också många sprinters i försöksheaten och många unga förmågor. Den enda som tog sig vidare till final var Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto på nytt PB 6,91. I finalen var Eljas sjätte på tiden 6.94. Klubbkamraten Rasmus Martin löpte direkt i första försöksheatet nytt PB med 6,90. HIFK:s Arttu Paananen löpte 6,93 och VIS löparna Benjamin Olli och Ive Ntumba båda 7.05.

SFI-rekord av Saga Andersson

Systrarna Andersson, som representerade Finland i Karlstad i Nordenkampen fick igen göra en tävling tillsammans och resultatet blev enastående. Saga Andersson hoppade nytt SFI inomhusrekord med 444 och lillasyster Silja nytt årsbästa med 420. Höjderna gav ett silver och ett brons efter vinnaren Elina Lampela som hoppade 451.

I damernas kultävling stötte Liljendal IK:s Jessica Meriheinä säsongsbästa med 14.77 och var sjätte och HIFK:s Andrea Österman var nionde med 12.91.

FM-guld till Nathalie Blomqvist

Nathalie Blomqvist gjorde igen ett bra lopp på 1500m och kunde löpa till en komfortabel seger på 4.13,45.

Herrarnas lopp blev en spurtstrid mellan Joonas Rinne och Santtu Mäkinen. GIF:s Joni Virkkala var uppe och dra upp farten i loppet men fick sen ge sig för bla klubbkompisen Väinö Venetjoki som var sjua i tävlingen. Tuomas Puputti IF Raseborg var nionde och Joni Virkkala tionde i den spännande tävlingen.

Nathalie tillsammans med tränaren Tom Andtbacka och SFI:s uthållighetstränare Fredric Portin.
Granqvist med snudd på medalj på 400m

Mikael Granqvist som från B- heatet på herrarnas 400m var snuddande nära medalj då han blev fjärde på tiden 48,86. Före honom placerade sig Jere Haapalainen TP på tiden 48,85 och Tuomas Lehtonen på samma tid. Haapalainen löpte i D heatet och Lehtonen i A heatet. Vann gjorde JKU:s Viljami Kaasalainen på 48,59 så kampen om medaljerna var mycket jämn.

Elfte man var GIF:s Filiph Johansson på 49,84 och tolfte Borgås Max Tallqvist på 50,05. HIFK:s Pekka Sinkkonen löpte 50,85, och Evgeny Alexandrov 51,94.