J-FM 19/22 i Vasa 26.-28.8

Live- resultat service

Vasa bjuder på soligt väder i dagarna tre enligt väderprognosen och stämningen på Karlsplan är på topp när D19 inleder tävlingarna med att löpa försöken på 100m häck. Tilda Höglund från IF Drott löper PB i försöken med 15.87 och HIFK:s Liina Tervo tar sig vidare till final på 14.26 som trea från sitt heat.

I D22 vann HIFK:s Tanja Kokkonen sitt heat på tiden 13,96 och tog sig till final liksom Esbo IF:s Ida Ounaslehto på tiden 14.85. Esbo IF:s Wilma Jungar löpte in på tiden 15.23

IF Drotts Tilda Höglund ( Foto: Anton Kunnas)

På herrsidan vann IF Drotts Adrian Björkgren sitt heat på 14.57 i H19 110mh. IF Sibbo-Vargarnas Matias Tulokas hade idag lite problem med häckarna och tog sig inte vidare.

I H19 höjd var det en spännande tävling som gick ända upp till 202 hoppaningar om guldet när Sjundeå IF:s Johan Grönroos utmanade Oriveden Ponnistus Teemu Laurikainen i guldkampen. Johan stannade på 198 och kunde kvittera ut en silvermedalj. I H22 hoppade Johans storebror Anton och även han lyckade med en mycket fin prestation då han hoppade personligt rekord med 190 cm och placerade sig som femma i tävlingen.

GIF:s Minna Hollanti kastade säsongsbästa i D22 spjut och var med 50,95 på en andraplats. VIS Elin Källberg kastade också säsongsbästa och resultatet 44, 47 berättigade till en fin femteplats.

Minna Hollanti GIF ( Foto: Anton Kunnas)

Längdkvalet i D19 avgjordes i två grupper med totalt 34 deltagare. IF Drotts Tilda Höglund hoppade personbästa med 5.21, Esbo IF:s Ella Paukku hoppade 4,58, IK Falkens Andrea Rönnskär 5.12, Borgå Akilles Gisela Bergström 4,98, HIFK:s Alisa Tikkanen 4.97 och IF Drotts Sandra Gripenberg 4.39.

400m löptes som direkta finaler. I D19 löpte IF Raseborgs Saimi Lupala nytt personbästa då hon korsade linjen som fjärde dam på tiden 57,64. I D22 knep Elin Mickos ett brons på tiden 57,59 och HIFK:s Vilma Hakala var sjätte med tiden 59,93, Esbo IF:s Meeri Salomaa sjunde på 60,02 och IF Drotts Maisa Laakso löpte in på tiden 61,04.

Elin Mickos brons i D22 400m ( Foto: Anton Kunnas)

På herrsidan löpte IF Krafts Sebastian Nordberg in som femma och löpte också nytt personligt rekord med tiden 50,31. I H22 placerade sig Borgå Akilles Max Tallqvist som fyra med 49,35. IF Drotts Alfons Söderman var åttonde på nya personbästat 50,67. If Sibbo Vargarnas Oliver Enqvist löpte 53,67 och IF VOM:s Johannes Ehrs 53,83.

I D19 spjuttävlingen fick Emilia Karell till det idag och kastade personbästat 54,23 och med det så var också guldet säkrat i tävlingens tredje kast.

Emilia Karell guldkastade idag ( Foto: Anton Kunnas)

I D22 hoppades det också kval och det var 16 st hoppare som tävlade om vem som skulle ta sig vidare till morgondagens final. Esbo IF:s Wilma Jungar var en av dem som tog sig vidare och det med resultatet 5,26. Klubbkompisen Ida Ounaslehto kommer också att hoppa i finalen då hon hoppade 5,22 i kvalet.

I H19 längdkvalet hoppade VIS Benjamin Olli 656 och tog sig vidare till final.

I gångtävlingarna kom det två medaljer till SFI – föreningarna när hemmasonen Rasmus Lerstrand blev tvåa på 5000m gång i klassen H22 och Esbo IF:s Jonathan Ekstrand vann H19 klassen.

Rasmus Lerstrand och Jonathan Ekberg medaljörer i gångtävlingen ( Foto: Anton Kunnas)

VIS Janna Siegfrids hoppade 167 i höjdtävlingen i klassen D19 och IF Krafts Emma Nyman hoppade samma höjd och var trea i D22 tävlingen.

Emma Nyman medaljör i D22 höjd ( Foto: Anton Kunnas )

Jonna Virén från Liljendals IK kastade diskus i D19 och hade resultatet 30,06. En annan NÅID:are som var i hetluften i kasttävling i dag på Karlsplan var IF Sibbo-Vargarnas Robin Hildén som stötte kula 14.05 och var sjätte i tävlingen.

Oscar Nyholm från Borgå Akilles är redan en van FM medaljör. I år löpte han i mål som solklar vinnare på 3000m hinder i H19 på tiden 10.08,76.

Oscar Nyholm och guld på 3000m hinder ( Foto: Anton Kunnas)

På damernas 1500m i 22 – års klassen löpte Esbo IF:s Sofia Kokko in som tionde dam. I H19 klassen löpte HIFK:s Muhammad Ali in som sjätte man på nya personbästat 4.08,96. Även Robin Fransman IF Sibbo-Vargarna var elfte i tävlingen på nya personbästat 4.33,33. GIF:s Väinö Venetjoki löpte personbästa på 1500m i H22 och knep också silver i tävlingen på tiden 3.53,58.

Väinö Venetjoki löpte medalj och PB på 1500m ( Foto: Anton Kunnas)

Linn Sund kastade till sig en fjärdeplats i D22 diskusfinalen med resultatet 45,85. Matleena Parpala HIFK kastade nytt PB med 41,68 och var åttonde i finalen. Borgå Akilles Emilia Anttila var elfte med 39,75, Esbo IF:s Emma Uosukainen tolfte med 36,60 och Iida Uosukainen trettonde med 30,76.

VIS Linn Sund var fyra i diskus ( Foto: Anton Kunnas)

Dagen avslutades med finalerna på korta häcken. I D19 löpte HIFK:s Lina Tervo in som sjätte dam på tiden 14.57. Tanja Kokkonen från samma förening var fjärde i D22 med 14,17 och Ida Ounaslehto Esbo IF sjunde på 14,84.

IF Drotts Adrian Björkgren löpte in som tvåa i D19 klassen 110m häck på tiden 14,24. Likaså blev det ett silver för IF Åsarnas Fredrik Björkqvist på nya personbästa tiden 14.88.

SFI föreningarna samlade 11 medaljer under första dagen och 11 poängplaceringar.