Kaleva Spelen i Joensuu 4.-7.8

Live resultatservice

Första dagen bestod av kval i herrarnas stav, längd och kula samt damernas spjut . Finalerna avgjordes i gångtävlingarna för damer och herrar.

Från stavkvalet tog sig VIS:arna Albin Lundberg och tränaren Mikael Westö vidare till final på 465. I herrarnas längdkval hoppade Sibbo-Vargarnas Joona Luotonen, men lyckades inte knipa en finalplats i den byiga vinden.

Det fanns inga SFI-are i herrarnas kulkval detta år.

I damernas spjutkval kastade GIF:s Minna Hollanti och Sjundeå IF:s Malin Karell sig till final. Malins 48,65 var nytt personbästa med damspjutet.

FREDAG 5.8

Dagen inleddes med damenas sjukamp där vi har tre deltagare från SFI-föreningarna. Amanda Liljendal Borgå Akilles, Jessica Rautelin Esbo IF och Saimi Lupala IF Raseborg.

På 100m häck löpte Saimi Lupala nytt personligt rekord med tiden 15,08 och var andra i sitt heat. Jessica Rautelin var tvåa i det andra heatet med 14.23 och Amanda Liljendal sexa med 14.47. Månkampen fortsatte med höjdhoppet där Saimi igen fick till en fin prestation med 161 och säsongsbästa, samma höjd som Jessica och Amanda.

I sjukampens kulträvling stötte Jessica nytt PB med 12.88 och Amanda var sjätte med 11.88. Saimi fick upp en stöt som mätte 11.16.

Från herrarnas släggkval tog sig Roope Auvinen Sjundeå IF vidare tillsammans med HIFK:s Marco Kammer. Sjundeås Fredric Fröberg var på finalplats till sista omgången men slutade sen på en tolfte plats med resultatet 61,91

På damernas 100m tog sig inga SFI:are till final denna gång men i försöken löptes det fina tider av HIFK:s trio Jasmin Showlah 12.23, Henriikka Parpala 12.10 och Nea Matiila 12.11 och GIF:s Nathalie Westman 12.07.

Nathalie Westman i försöken på 100m ( 21)

På herrarnas 100m löpte HIFK:s Arttu Paananen personligt rekord med 10,62 och tog sig vidare till final. VIS Benjamin Olli var sjätte i sitt heat med 10.80 och Alexander Björkgren IF Drott sjunde med 10.82.

Arttu Paananen placerade sig sedan på en sjätteplats i finalen.

Artti Paananen

I damernas diskus kastade VIS Linn Sund 43 m och var femtonde dam i tävlingen.

På damernas 400m tog sig HIFK:s Viivi Lehikoinen och VIS Jeanine Nygård sig vidare till final medan HIFK:S Teresa Perttilä nu fick se sig utslagen.

Det var bra SFI-uppslutning på herrarnas 400m med hela 9 deltagare från våra föreningar. Borgå Akilles Benjamin Stendahl tog sig vidare till finalen från första heatet och Eljas Aalto IF Sibbo-Vargarna vann det andra heatet där också GIF:s Filiph Johansson löpte till final. Tredje heatet vanns av Akilles Max Tallqvist och är också redo för final. Med i försöken löpte också Sibbos Mikael Granqvist, IK Falkens Christoffer Envall, Esbo IF:s Oskari Mörö och HIFK:s Erik Back och Evgeniy Alexandrov.

IK Falkens Christoffer Envall gjorde come-back på Kaleva Spel arenan på 400m

I herrarnas höjd hoppade HIFK:s Nor-Eldin Mahmud till final på höjden 191 liksom Sjundeå IF:s Johan Grönroos. Saga Andersson Esbo IF tog sig till final på 365.

Från herrarnas spjutkval tog sig Teo Takala vidare till final och det gjorde också förre SFI:aren Oliver Helander som nu kastar för Oulun Pyrintö.

Nina Chydenius upprepade sin fjolårsbragd genom att vinna guld på 10000m som en föreberedelse inför Munchen EM tävlingarnas maraton. HIFK:s Josefin Sjölind-Kohtamäki tog en poängplats med sin sjundeplats. VIS Cecilia Österblad löpte nytt personbästa i hettan i Joensuu och var på 15:e plats i resultatlistan.

Nina Chydenius

Kira Kytölä Esbo IF gjorde ett hopp i trestegskvalet och tog sig med det vidare till lördagens final. HIFK:s Tilda Lipasti hoppade 12.26 och var nionde i sin kvalgrupp.

Mångkamparna avslutade sin dag med 200m:s loppet, som löptes i en rejäl motvind på upploppet. Saimi Lupala gjorde nytt personbästa trots det medan Jessica Rautelin var femte i sitt heat. Amanda Liljendal hamnade att avbryta mångkampen pga en skadekänning.

Efter första dagen ligger Jessica Rautelin trea med 3168 poäng och Saimi Lupala är sexa 2965 poäng.

VIS Albin Lundberg stod för en av de största överraskningarna under fredagen när han knep bronset i stavhoppet med höjden 515 i den byiga vinden. Albin har redan i sommar visat framfötterna genom att bli nordisk mästare. Han stränare Mikael Westö var åttonde i tävlingen med resultatet 466. Till träningsteamet i Vasa hör också silvermedaljören Jere Keskinen som representerar Vaasan Vasama.

Albin Lundberg

VIS Victor Lövdahl var sjätte på herrarnas 10000m. Klubbkompisen Harri Hietamäki var åttonde i tävlingen och Sami Saku IF Åland nionde. Konsta Puutio från GIF var tolfte man och Jan Kaas fjortonde. IK Falkens Björn Sandler hamnade att avbryta tävlingen.

Förbundstränare Fredric Portin med uthållighetsgänget på 10000m. Från vänster Fredric Portin, Sami Saku, Harri Hietamäki, Jan Kaas och Victor Lövdahl.

I herrarnas längd tog fd VIS:aren Kristian Bäck hem ett brons med 7.42. Sjundeå IFs Emilia Karell kastade personbästa i spjutfinlane med 49.12 och var med det sjua i tävlingen. GIF:s Minna Hollanti fick till ett kast som bar 47.06 och det räckte till en niondeplats.

På damernas 1500m blev det två medaljer när Sara Kuivisto löpte in på fina tiden 4.10,66 som säsongsbästa. Esbo IF:s Camilla Richardsson var två med tiden 4.20,25. På herrarnas motsvarande sträcka placerade sig GIF:s JOni Virkkala på en tionde plats och IK Falkens Robin Kronqvist på en trettonde plats.