Kaleva Spelen söndag: Oliver kastade 86 meter och Kira tog sin andra medalj

Damernas kulkval var först ut i tur denna soliga söndagmorgon i Tammersfors den sista dagen av Kaleva Spelen 2021.

Liljendal IK:s Jessica Meriheinä tog sig vidare till kvällens final med en stöt som mätte 13,92. VIS Linn Sund var fjortonde med 12,54, IF Krafts Johanna Tikkala femtonde med 12,26 och sextonde var Liljendals Felicia Meriheinä med 12,19.

Johanna Tikkala

7-kamparna inledde sin sista dag med längdhopp och där hoppade Esbo IF:s Jessica Rautelin 579 och Borgås Amanda Liljendal 572. IF Raseborgs junior Saimi Lupala hoppade 524. Amanda Liljendal kastade 44,92 i spjut och det var den nästlängsta bågen i tävlingen. Jessica Rautelin kastade 39,11 och Saimi Lupala 35,85.

Elias Ylöstalo

Från försöken på 110 m.h. tog sig Borgås Viktor Kantele vidare och i försöken löpte också Elias Ylöstalo från IF Sibbo-Vargarna.

På damernas 200m:s försök deltog Jeanine Nygård VIS och Anna Julin IFN. Julin tog sig vidare till final på nytt PB 24,51.

På herrsidan löpte IK Falkens Christoffer Envall i mål på tiden 22.17 och var fyra i sitt heat före IF Krafts Aleksi Ala-Prinkkilä som löpte tiden 22,34.

IF Drotts Alexander Björkgren löpte 22,06 och var femma i sitt försöksheat. IF Sibbo-Vargarnas Eljas Aalto tog sig vidare på en andraplacering i sitt heat på tiden 21, 64.

Aleksi Ala-Prinkkilä och Christoffer Envall

Damernas 5000m var en intressant tävling där tre löpare turades om att hålla upp farten i början. Esbo IF:s Camilla Richardsson spurtade i mål som tvåa och trea i tävlingen var GIF:s färska guldmedaljör från i fredags Nina Chydenius. Nina fortsatte sin PB löpning och nya rekordnoteringen är 16.07,42. Camillas tid var 15.56,77.

Jessica Meriheinä

Jessica Meriheinä stötte 14,07 i finalen och knep med det resultatet en poängplats vid detta FM med sin sjätteplacering.

HIFK:s Nea Mattila löpte in som ohotad etta på damernas 400mh på tiden 57,90. VIS Mathilda Kvist var fyra med tiden 1.00,06.

Jonni Blomqvist

Jonni Blomqvist Borgå Akilles fick se sig besegrad av tuomas Lehtonen denhär gången på fina tiden 50,75. HIFK:s Pekka Sinkkonen löpte personbästa och var femte i loppet på 53,72.

I herrarnas 10.000m :s final deltog IK Falken löparna Björn Sandler och Kevin Sandell, VIS Harri Hietamäki och GIF:s Jan Kaas och Ålands Sami Saku. Deras placeringar i finalen var 11,13,14,21 och 23.

Saga Andersson

Saga och Silja Andersson hoppade i stavhoppsfinalen och Saga hoppade säsongsbästa med 431 och var med det trea i tävlingen som i övrigt var väldigt högklassig med Wilma Murto som vinnare på finska rekordet 472.

I herrarnas höjdfinal hoppade IF VOM:S Richard Östman 197 cm och det räckte idag till en åttonde plats tillsammans med adepten Sjundeå OF:s Anton Grönroos som som landade på samma resultat och placering.

I damernas 200m:s final löpte IFN:s Anna Julin in på en fin femteplats från innerbanan på tiden 24,55. På herrsidan var Sibbos Eljas Aalto fyra på tiden 21,39.

Sara Kuivisto

Borgås Viktor Kantele löpte i mål som femma i herrarnas 110mh final och Esbo IF:S Kira Kytölä tog sitt andra silver i detta mästerskap när hon hoppade säsongsbästa i tresteg med 13,25.

På herrarnas 800m blev GIF:s Joni Virkkala sjunde och VIS Aleks Rauhala åttonde. På damsidan var Borgås Sara Kuivisto i en klass för sig när hon vann med tiden 2.03,36.

Avslutningen på damernas mångkamp blev en uppvisning av Esbo IF:s Jessica Rautelin. Båda löpte fina 800m:s lopp och Jessica kunde säkra ett brons med sitt fina lopp på 2.13,22 och poängen 5575. Borgå Akilles Amanda Liljendal var fjärde i den avslutande grenen med tiden 2.24,30 och kunde med det greja hem ett silver i mångkampen på nya personliga rekordet 5661. Saimi Lupala vann överlägset det första heatet på 800m med tiden 2.26,38 och var tionde i sammandraget med 4829 poäng.

Amanda och Jessica

På 3000m hinder deltog VIS:arna Joakim Träskelin och Jonas Ingo och de köpte i mål som tionde och elfte man i tävlingen. Kaleva Spelen avslutades på bästa sätt när Oliver Helander i sitt tredje kast drog till med 86,13 och kunde med det kvittera ut ett färskt finskt mästerskap. Klubbkompisen Teo Takala kastade 75,57 och var sjätte i tävlingen.

Oliver och Teo

Totalt samlade SFI-föreningarna ihop 18 medaljer i dessa mästerskap och 26 poängplaceringar.

Säsongen fortsätter med Sverigelandskampen i Stockholm och Stafett-FM i Uleåborg.