Saga Andersson utmanade Elina Lampela i stavfinalen, Stendahl fick efterlängtad FM-medalj. Savola går mot guld i 10-kampen

Under uppdatering

Alla resultat

Saga Andersson gick en jämn kamp mot Elina Lampela i stavfinalen ända upp till höjden 445. Nästa höjd blev sen för mycket och Elina kunde kvittera ut guldet med sitt hopp på 452. Silja Andersson blev trea på höjden 405.

Benjamin Stendahl fick äntligen sin efterlängtade FM-medalj på 400m då han löpte in som tredje man efter vinnaren Juho Venäläinen och silvermedaljören Valtteri Keskinen i en jämn och spännande final. Borgålöparens tid var 48.00. I finalen löpte också Sibbos Mikael Granqvist som var åttonde på 48,94. På damsidan vanns tävlingen av Mette Baas, medan HIFK:s Nea Mattila var fjärde.

Vasa IS Tarmo Savola inledde starkt på herrarnas 10-kamp genom att vara snabbaste på 100m med 11,06 och vinna längdtävlingen på 737. I kula stötte Tarmo 14,04 och det räckt till en andra plats. I mångampen startade även Otto Ylöstalo som avbröt efter första grenen. HIFK:s Toma Lahtinen fortsätter tävlingen och ligger efter 3 grenar på en tolfteplats.

HIFK:s Toma Lahtinen i 10-kampens längd

Tarmo fortsatte sin fina framfart i mångkampen genom att hopp 196 i höjd och som avslutning på dagen löpa 48,75. Efter första dagen har Tarmo samlat ihop 4121 poäng och har en 300 poängs ledning ner till konkurrenten Joni Heikkinen från Oulun Pyrintö. HIFK:s Toma Lahtinen ligger på en tiondeplats.

Även damernas 7-kamp fortsatte under morgonpasset och i längstävlingen placerade sig Jessica Rautelin som tvåa med 549, Iida Ounaslehto som sexa med 531 och Elizabeth Fogde som sjua med 528. IF Raseborgs Saimi Lupala startade inte andra dagen.

Efter spjuttävlingen och inför den sista grenen 800m låg Jessica Rautelin andra med 4457 poäng efter ledande Emmi Valtonen på 4564 poäng. Ida Ounaslehto var sexa och Elizabeth Fogde 12:a.

Jessica gick hårt ut för guldet under sista grenen 800m och löpte in på 2.16,38. I slutresultatet blev det ändå en silverplats på 5330 poäng efter vinnaren Emmi Valtonen som samlade 5426 poäng. Ida Ounaslehto var nionde och Elizabeth Fogde tolfte.

Damernas spjutfinal vanns av Anni-Linnea Alanen som tränas av Martin Grandell med resultatet 61,83. SFI-representationen var dessutom stor i finalen då fem av tio damer representerar en SFI-föreningen. Emilia Karell var sexa, Cecilia Österberg sjua, Vivian Suominen åtta, Minna Hollanti nia och Malin Karell tia.

I herrarnas höjdfinal hoppade fyra SFI-are. Johan Grönroos placerade sig bäst med sin femteplats och 205. Anton Gränroos, också från Sjundeå IF var sexa på 200 och Malax IF:s Alec Isaacs åtta på 195. Även tränaren Richard Östman hoppade i finalen och slutade på en niondeplats. Tävlingen vanns av Pyrintös Daniel Kosonen på 218.

Herrarnas släggfinal var spännande ända in till sista omgången. HIFK:s Marco Kammer blev slutligen fyra med 70,58 och Esbo IF:s Roope Auvinen femma med 70,35.

HIFK:s Mila Heikkonen löpte en fenomenal final på damernas 100mh och var femma på nya personbästat 13.66. Mila löper även långa häckfinalen på söndag. I försöken löpte Noora Juslin 14,22, Wilma Jungar 14,69 och Charlotta Kajander 14.43.

Adrian Björkgren och Viktor Kantele hade tagit sig till final från morgonens kval på 110mh. I finale n löpte Adrian in som femma på 14,70. Viktor Kantele kastade in handduken och HIFK:s Eero Ilomäki fick ta finalplatsen. Eero var åttonde i finalen.

I herrarnas längdfinal hoppade Sibbos Joona Luotonen 6.94 och placerade sig som åttonde på poängplats. I damernas längdfinal var VIS Ella Wallin femma på 5.99 och Esbo IF:s Kira Kytölä nionde på 5.66.

Sofie Lövdahl var åttonde i damernas hinderfinal på 11.07,35.

Morgonpasset bjöd på många finalplatser inför söndagen

Vasa IS var starkt framme även i stavkvalet då Albin Lundberg och Jesse Salmi tog sig till final på 480. Även tränare Mikael Westö deltog i kvalet och slutade på 450.

Albin Lundberg i luften

IF Åsarnas Charlotta Sandkulla tog sig komfortabelt vidare till final från släggkvalet med ett kast på 65,39 liksom Esbo IF:s Sara Killinen med 60.43. HIFK:s Andrea Österman kastade nytt personbästa med 59,00m. I damernas diskus var kastade VIS Linn Sund 44,60 och var den första som blev utanför finalen. VIS Jarmo Marttila kastade sig till final från spjutkvalet som vanns av Oliver Helander med 77,68.

Den byiga vinden hade kunnat ställa till det ordentligt för banvarvets häcklöpare, men favoriterna höll för trycket och även HIFK:s Mila Heikkonen tog sig till final. Klockan visade 1.00,57 Borgå Akilles Ida Finell och IF Drotts Nea Hassila löpte in på 1.04,16 och 1.04,73. På herrsidan tog sig HIFK:s Anton Tallbacka sig vidare till final med säsongsbästa 52,94. Sibbo-Vargarnas Oliver Enqvist löpte 56,15.

På damernas 800m:s försök tog sig Sara Kuivisto väntat till final. I kvalet kunde vi se unga Winnie Marken från IF VOM som löpte 2.13,78. HIFK löparna Julia Raunio och Laura Laukka löpte 2.13,07 och2.11,91. Från herrarnas kval tog sig Leonard Markén sig vidare till söndagens final och Alex Rauhala löpte in på tiden 1.54,60.

Esbo IF:s Kira Kytölä tog sig vidare till final även i tresteg och vi kommer att se Vilma Knutar och Elin Pajunen i söndagens höjdfinal.