Kortbane-FM: Louna Kasvio och Nader Khalili stora medaljsamlare

Louna Kasvio och Nader Khalili samlade flest medaljer i kortbane-FM. De gjorde dessutom flera högklassiga resultat.

Louna Kasvio hade ett väldigt framgångsrikt mästerskap i Vasa. Foto: Mikael Nordman

Louna Kasvio tog FM-guld i varje lopp hon ställde upp i finländska kortbanemästerskapen i Vasa. Sextonåringen från Simmis Grani var bäst i både junior- och damklassen.

På söndagskvällen avslutade hon mästerskapet med seger på 1500 meter frisim. Tiden blev 16.34,49 och segermarginalen till klubbkompisen Sofie Nauklér var 30,24 sekunder.

Kasvio förbättrade sitt rekord med över sju sekunder. Hon tränas av sin pappa Antti, som har medaljer från OS, VM och EM på 1990-talet.

Det blev till slut tolv guld för dottern i Vasa – junior- och seniorsegrar sammanräknade – på 400 och 800 meter frisim, 200 meter medley och fjäril, 400 meter medley och 1500 meter frisim.

Nader Khalili tog tolv guld och simmade flera tider av hög internationell klass. Foto: Mikael Nordman

Nader Khalili hade ett bra mästerskap i hemmabassängen. Han ställde upp på tolv distanser och vann samtliga.

På söndagen segrade han på 100 meter ryggsim, 50 meter fjärilsim och 200 meter frisim. På fjärilsdistansen simmade han ytterligare ett finländskt rekord.

Att Khaili skulle dominera paraklassen var ingen överraskning, men han gjorde väldigt bra resultat. Poängen, enligt vilka medaljerna delas ut i parasimning, var ofta över 900. Det innebär att han höll internationellt sett väldigt bra fart i sina lopp under de fyra tävlingsdagarna.

Fia Stenman är en av Vasa simsällskaps mest lovande unga simmare. Foto: Mikael Nordman

Vasa simsällskap tog 19 medaljer, varav Khalili tog tolv. Fia Stenman var en annan av arrangörsföreningens simmare som klarade sig bra i FM. Sextonåringen missade juniorguldet på fredagens 100 meter frisim, som var hennes på förhand sett bästa distans. Men på söndagen fick hon revansch på sin andra paraddistans – 50 meter fritt. Stenman simmade 25,54 i juniortävlingen.

I damfinalen blev det 25,59 och en fjärdeplacering. Där tog Cetus Anna Kotonen brons med 25,51 och hennes klubbkompis Fanny Teijonsalo segrade på 24,90.

Stenman tog tre individuella juniormedaljer i hemmamästerskapet.

Luukas Vainio tog sex guld i kortbane-FM. Foto Mikael Nordman

Cetus Luukas Vainio segrade på 200 meter fritt med 1.46,41. Det satte punkt för ett bra mästerskap för hans del. Vainio simmade i sex finaler och vann samtliga.

På 200 meter fritt var Helsingfors simsällskaps Davin Lindholm två med 1.48,93 före sin klubbkompis Lassi Haimi. Vasa simsällskap hade två killar i final – Risto Martikainen slutade på fjärde plats och Alex Lydman blev sexa.

Bästa förening i kortbane-FM var Cetus. Esboklubben var överlägsen bland seniorerna med 501 poäng. Tvåa var Jyväskylän Aalto med 231 poäng, trea Helsingfors simsällskap med 218 poäng och fyra Vasa simsällskap med 175 poäng. Simmis Grani var åtta i poängtabellen med 72 poäng.

I juniorklasserna var Oulun Uinti bästa förening med 344 poäng. Cetus var tvåa med 267 poäng och Helsingfors simsällskap trea med 216 poäng. Simmis Grani placerade sig på sjunde plats med 86 poäng medan Vasa simsällskap var nia med 78 poäng.

Följande FM är mästerskapet på lång bana i Björneborg i sommar.