Nina Chydenius överraskade stort på EM-milen

Nina Chydenius gjorde ett suveränt lopp på 10000 meter i EM. Hon blev åtta på en ny personlig rekordtid i mästerskapsdebuten på bana.

Nina Chydenius gjorde ett fenomenalt lopp i EM och blev åtta med personligt rekord. Foto: SUL/Jesse Väänänen/arkiv

Nina Chydenius löpte 32.16,85 på 10000 meter i Europamästerskapen i Rom. Det är en förbättring av hennes personliga rekord med en dryg halvminut.

– Det var en drömtävling. Helt perfekt, säger Chydenius.

GIF-löparen hade dessutom ingen enkel sista vecka innan lopp. Hon blev förkyld och tvingades ta en antibiotikakur veckan före tävlingen. Tränings- och uppladdningsplanen fick hon göra om.

Chydenius löpte första halvan på 16.21,24 och andra halvan på 15.55,61 – som är nästan tre sekunder snabbare än hennes rekord på 5000 meter.

– Jag tänkte att nu springer jag bara och om jag har en dålig dag så får det bli en kamp efter fyra kilometer, säger Chydenius.

Nu fick hon ta den kampen först under de tre sista varven. Men det gick undan då också – hon hade 3.00,89 på sista kilometern.

Chydenius hade tillsammans med sin familj funderat på placeringen på förhand.

– Jag sade att om jag är med de 30 bästa är det bra och om jag är bland de 20 bästa så är det mycket bra, säger hon.

Topp tio kunde hon inte tro att vara möjligt, men det var det och hon åker hem med en åttondeplats.

Chydenius tid räcker till en femte plats i alla tiders finländska statistik på 10000 meter.

Trettiofyraåringen har deltagit i VM och EM i maraton tidigare, utan några stora framgångar. Till den här säsongen återgick hon till banlöpningen.

Nu hoppas hon också kunna vika sig en plats i olympiska spelen i Paris – men på 5000 meter eftersom fler löpare kvalar in på den distansen än på milen. För att lyckas med det behöver hon löpa tre bra  tider på 5000 meter under tre veckor.

Hon börjar med att löpa i Oslo nästa vecka. Sista chansen att löpa bra tider med tanke på OS är i Kalevaspelen i Vasa sista helgen i juni.

EM-finalen vanns av italienskan Nadia Battocletti på 30.51,32 före nederländskan Diane van Es på 30.57,24 och brittiskan Megan Keith på 31.04,77.