Nu skrivs en finlandssvensk handbok för mental träning

En välmåendehandbok för unga i Svenskfinland. I början på nästa år finns en sådan – en handbok om mental träning, tryckt på papper. SFI:s Mentisgrupp jobbar redan med boken.

Amy Skogberg, Anna Nordmyr och Anki Brandtberg är tre av medlemmarna i SFI:s Metisgrupp, som nu ger ut en handbok i mental träning. Foto: Mikael Nordman

Svenska Finlands Idrottsförbund (SFI) bildade en grupp mentala tränare hösten 2019 – som går under namnet Mentis. Mentisgruppen har arbetat med friidrotten inom SFI sedan dess.

Nu tas nästa steg inom SFI:s mentala tränargrupp. Svenska folkskolans vänner (SFV) har beviljat 20.000 euro till Mentisgruppen för att ge ut en handbok i mental träning. Arbetsnamnet är “En välmåendehandbok för unga i Svenskfinland”. Målgruppen är 12–19-åringar.

Boken, som ska innehålla tio kapitel, produceras av SFI:s mentala tränare – Amy Skogberg, Anna Nordmyr, Anki Brandtberg, Eva-Maria Strömsholm och Johan Åminne.

– Vi tycker att vi borde sprida kunskapen till en bredare målgrupp och ha en möjlighet att hjälpa fler. Därför ger vi ut den här boken, säger Amy Skogberg.

Hittills har Mentisgruppen varit inriktad på idrottare. Nu riktar den sig även till andra. Boken ska spridas i skolor och föreningar – inte nödvändigtvis enbart i idrottsföreningar. Boken, som trycks i 10.000 exemplar, kommer att vara gratis.

Varje kapitel i boken ska innehålla teori och praktiska övningar.

– Innehållet fokuserar på saker som vi i vårt arbete som mentala tränare har märkt att ungdomar har nytta av i livet, säger Amy Skogberg.

Boken ska hjälpa till att förbättra den mentala hälsan hos barn och ungdomar. Undersökningar visar att cirka 15 procent av de finländska barnen och 20–30 procent av ungdomarna är drabbade av psykisk ohälsa.

Mental träning, som är en beprövad metod inom idrott, kan användas av alla unga för att skapa bättre välmående och ge verktyg för att hantera stress och svåra situationer.

Produktionen av material till boken har startat. Till midsommar ska texten vara skriven.

– Sedan ska materialet testas och under det här året ska boken vara klar. I början på nästa år lanseras boken och då ska budskapet spridas, säger Amy Skogberg.

Mentisgruppen börjar med att ge ut en fysisk bok eftersom unga redan har mycket skärmtid. Följande steg kan bli att ge ut material för mental träning i en digital version.

Projektet har beviljats inom SFV:s målsättning: SFV vill genom den fria bildningen uppnå ett starkare engagemang och en bredare bildning för att skapa en positiv förändring som motkraft till samhälleliga utmaningar.

Kategorier:
Allmänt Cykling Friidrott Kraftsport Simning