Österblad och Kaas mästare i SFI-terrängen

Cecilia Österblad och Jan Kaas löpte snabbast i terrängen då SFI-mästerskapen avgjordes i Vörå. Trettiofem löpare deltog i SFIM-klasserna då terränglöpningen gjorde comeback på mästerskapsprogrammet.

Cecilia Österblad segrade i damklassen då SFI-mästerskapen i terränglöpning avgjordes. Foto: Mikael Nordman

Cecilia Österblad visade god vårform då SFI-mästerskapen i terränglöpning avgjordes i Vörå. Vasa IS-löparen tog hem segern i damklassen med drygt två minuters marginal till IF Nykarlebynejdens Emely Häger. Trea i loppet över sex kilometer var IF VOM:s Jennifer Antell.

Österblad, som har siktet inställt på finländska mästerskapen i Helsingfors nästa helg, löpte ohotad till segern på den tuffa banan i Norrvallaterrängen.

Jan Kaas (186) och Leonard Markén (184) var etta och tvåa i herrklassen på Norrvalla. Foto: Mikael Nordman

Bland herrarna var GIF:s Jan Kaas snabbast i herrklassen, som också löpte sex kilometer.

FM-nian på tio kilometer i Nakkila i fjol utmanades länge av IF VOM:s Leonard Markén, men till slut drog Kaas ifrån sin 23 år yngre medtävlare med tio sekunder i mål.

Trea var Vasa IS Alex Rauhala som fick se sig besegrad av Kaas med drygt tretton sekunder och tre sekunder av Markén.

Jill Friberg bemästrade terrängen bäst i 17-årsklassen och blev SFI-mästare. Foto: Mikael Nordman

I 17-årsklassen var Jill Friberg etta. IF Raseborg-löparen, som studerar i idrottsgymnasiet på Norrvalla, var nästan 24 sekunder snabbare än tvåan Stella Ehnström från Vasa IS på fyra kilometer. Ehnström hade häng på Friberg halva loppet, men sedan drog Friberg ifrån.

Trea i damjuniorklassen var GIF:s Ava Nieminen från GIF.

Topias Vuorela (139) segrade i 17-årsklassen före Casper Holm (144). Framför dem löper Jimi Rousu i 19-årsklassen. Foto: Mikael Nordman

Bland herrjuniorerna var tre bekanta namn från vinterns skidtävlingar i topp. Topias Vuorela från IF Nykarlebynejden segrade med drygt 20 sekunders marginal till IF Fyrens Casper Holm på fyra kilometer.

Iivar Häggman från IF VOM blev bronsmedaljör.

Winnie Markén var klar etta i 15-årsklassen. Därmed tog familjen Markén två medaljer i terrängmästerskapet. Foto: Mikael Nordman

I 15-årsklassen, som avgjordes på fyra kilometer, tog IF VOM:s Winnie Markén en överlägsen seger. Hon var 1.24 minuter snabbare än IF Krafts Lea Snickars.

Tilde Finskas från Vasa IS tog brons, drygt två minuter bakom segrarinnan.

Kent Lindholm (101) tog en klar seger i 15-årsklassen. Här har han Marius Ramstedt i 15-årsklassen bakom sig. Foto: Mikael Nordman

Bland pojkarna gick segern till Kent Lindholm från Lovisa Tor. Han är ett år yngre än flera av sina medtävlare, men tog en överlägsen seger. Lindholm var 1.13 minuter före tvåan Tony Ahlvik från IK Falken.

Ahlvik var en och en halv sekund före bronsmedaljören – Elias Eriksson från IF Nykarlebynejden.

Totalt deltog 35 löpare i de sex SFIM-klasserna då det första SFI-mästerskapet sedan 1955 avgjordes. Samtidigt avgjordes också ÖID-mästerskapen för alla klasser – från unga juniorer till veteraner.

På söndag nästa vecka avgörs finländska terrängmästerskapen i Svedängen i Helsingfors. Och om två år arrangeras nationsmästerskapen i Norrvallaterrängen, precis som 2016.