SFIM: Lotta Kemppinen snabb i säsongsdebuten

Lotta Kemppinen löpte sitt första lopp på 200 meter den här säsongen i SFI-mästerskapen. Hon löpte 23,73 då hon vann före Nea Mattila.

Lotta Kemppinen, till vänster, och Nea Mattila löpte snabbt på 200 meter då de tog guld och silver. Foto: Mikael Nordman

HIFK:s Lotta Kemppinen testade formen på 200 meter i Åbo. Hon fick ett positivt besked.

Kemppinen segrade på 23,73 i finalen före klubbkompisen Nea Mattila, som löpte på 23,95 i en medvind på 1,3 meter i sekunden.

Kemppinen gick in som femma i den finländska säsongsstatistiken med finaltiden, som är 17 hundradelar sämre än hennes tre år gamla rekord.

Mattila löpte för första gången under 24 sekunder. Hennes tidigare rekord, som hon löpte i fjol, var 24,14.

Trea i finalen var IF Drotts Priscilla Boateng med personliga rekordtiden 24,63. Nu är 17-åringen tvåa i årsbästalistan i 19-årsklassen bakom HIFK:s Nora Lindahl.

På herrarnas 200 meter tog GIF:s Filiph Johansson helgens andra guld då han segrade på 21,74. Han vann 400 meter på lördagen.

Sjundeå IF:s Roope Auvinen har kastat över 70 meter i slägga i de två senaste tävlingarna, senast i GP-tävlingen i Uleåborg på lördagen. Dagen efter blev det nästan 70 meter igen i SFI-mästerskapen.

Auvinen segrade med 69,80 före HIFK:s Marco Kramer, som kastade 67,33.

Cecilia Österberg var tvåa i den jämna spjuttävlingen, då hon kastade över kvalgränsen till 19-åringarnas EM. Foto: Mikael Nordman

Damernas spjuttävling blev väldigt jämn. Hela medaljtrion var inom tio centimeter.

HIFK:s Vivian Suominen tog hem mästerskapet med 50,54. IF Femmans Cecilia Österberg var tvåa med 50,48 och Sjundeå IF:s Emilia Karell trea med 50,44.

Österbergs resultat är över kvalgränsen till 19-åringarnas Europamästerskap i Jerusalem i augusti. Hon är den enda finländska kastaren i 19-årsklassen som har varit över 50 meter den här säsongen.

Kira Kytölä vann längdtävlingen som blev en thriller med centimetrar. Foto: Mikael Nordman

Jämnt var det också i längdtävlingen. Där var de tre medaljörerna inom tre centimeter.

Esbo IF:s Kira Kytölä vann på 589 medan GIF:s Nathalie Westman var tvåa med 588 och HIFK:s Henriikka Parpala trea med 587.

Julia Nystrand förbättrade sitt rekord med nästan en meter då hon blev tvåa i kula. Foto: Mikael Nordman

I kula tog Liljendal IK:s Jessica Meriheinä segern med en stöt på 14,63. Bakom henne förbättrade Esbo IF:s Julia Nystrand sitt rekord med 91 centimeter till 13,59, då hon tog silver.

På måndag väljs truppen till 19-åringarnas nordiska mästerskap i Oslo och nu är Nystrand tvåa i den finländska säsongsstatistiken. Två deltagare ska väljas till NM, och Nystrands resultat torde räcka för en biljett till Norge.

Bland herrarna tog Nystrands tränare – IF Raseborgs Conny Carlsson – sitt 18:e SFI-mästerskap i kula. Den här gången kom segern med 14,87.

Helsingfors IFK tog hem Frihetspriset som bästa förening i SFI-mästerskapen. Foto: Petra Stenman

Frihetspriset till den bästa seniorföreningen i SFI-mästerskapen togs, liksom i fjol, av Helsingfors IFK.Vasa IS var tvåa och Esbo IF trea.

I kampen om Ungdomspokalen försvarade IF Raseborg sin seger från mästerskapet i Mariehamn i fjol. Vasa IS var tvåa också i den tävlingen före HIFK och IF Sibbo-Vargarna, som delade tredjeplatsen.