Silja Filenius överlägsen på 400 meter

Silja Filenius och Elmiina Siikala blev finländska mästare i Kuortane. Mathilda Silfver och Jessica Björksten blev bronsmedaljörer i FM för 16- och 17-åringar.

Silja Filenius, till vänster, tog FM-guld före Iida Kastarinen. Foto: Mikael Nordman

HIFK:s Silja Filenius gjorde ett imponerande lopp på 400 meter då hon segrade på 57,07. Segermarginalen till tvåan Iida Kastarinen från Tampereen Pyrintö var 1,41 sekunder.

Filenius tid är personligt rekord med 15 hundradelar.

Filenius, som tog silver på 300 meter i 15-årsklassen i Hyvinge i fjol, var favorit till att ta hem guldet i 16-årsklassen i Kuortane.

Elmiina Siikala (79) blev mästare på 100 meter medan Vilma Knutar var en hundradel från medalj. Foto: Mikael Nordman

Förhandsfavorit var också hennes klubbkompis Elmiina Siikala på 100 meter i 17-årsklassen. Hon tog också en klar seger med 12,27 i en motvind på 1,9 meter i sekunden.

Tvåan Jonna Aalto från Joensuun Kataja löpte 12,55. Maskun Katajas Henriikka Laine blev trea på 12,58. GIF:s Vilma Knutar var den första utanför prispallen – en hundradel från bronset.

HIFK:s Charlotte Kajander var sjua med 12,97.

Mathilda Silfver överraskade sig själv med brons på 400 meter. Foto: Mikael Nordman

IF Raseborgs Mathilda Silfver tog en överraskningsmedalj – hennes första FM-medalj – på 400 meter i 17-årsklassen. Hon löpte 58,61 då hon var trea bakom Emmi Savenius (55,63) och Elle Ceder (56,63).

Larsmo IF:s Vilma Björkskog var sjua i finalen med 63,24.

Jessica Björkstens 35,66 i diskus gav henne ett brons. Foto: Mikael Nordman

I 16-åringarnas diskustävling tog Liljendal IK:s Jessica Björkstens sista kast upp henne från fjärde till tredje plats. Hennes 35,66 gav henne brons med tre centimeters marginal.

Resultatet är hennes nästbästa i karriären. Personliga rekordet 36,82 kom då hon segrade i SFI-mästerskapen i Åbo tidigare i somras.

Julius Holmberg var fyra på 400 meter, och väldigt nära en medalj. Foto: Mikael Nordman

På 400 meter i 16-årsklassen var IF Ålands Julius Holmberg sju hundradelar från en medalj. Han löpte 51,87 då han var fyra. Hans tid är en rejäl förbättring av hans tidigare rekord 52,11.

IF Raseborgs Edvin Holmberg var åtta i finalen med 56,24.

Jens-Aarne Kero (142) löpte rekord. Det räckte till fjärde plats på 3000 meter. Foto: Mikael Nordman

IF Raseborgs Jens-Aarne Kero var också fyra. Han löpte personligt rekord med 9.11,59 på 3000 meter i 16-årsklassen och var drygt 2,5 sekunder från en medalj.

På 100 meter i 16-årsklassen blev det en femte plats till IF Raseborg. Daniel Grönvik löpte 11,91 i en motvind på 1,7 meter i sekunden.

I 17-åringarnas diskustävling förbättrade IF Nykarlebynejdens Malin Cederholm sitt rekord med 27 centimeter till 32,77. Det gav henne en sjunde plats.

HIFK:s Zion Mnas var sexa på 100 meter i 17-årsklassen med 11,79. Esbo IF:s Rasmus Vuonoranta var sjua på 11,81 och Sjundeå IF:s Elias Lundell åtta på 11,96.

Daniel Grönvik löpte in på femte plats i 100-metersfinalen. Foto: Mikael Nordman

I 16-årsklassen blev det en femte plats i finalen för IF Raseborgs Daniel Grönvik. Han löpte 11,91 i en motvind på 1,7 meter i sekunden.

Vasa IS Stella Ehnström löpte in som sexa i 16-årsklassen. Hon klockades för 11.18,83. Hennes klubbkompis Ida Nordkvist var åtta med 11.53,41.