Tre SFI-medaljörer i terränglöpning

Nina Chydenius, Winne Markén och Sander Wikblom tog brons i finländska mästerskapen i terränglöpning. De var enda individuella SFI-medaljörerna – och Nathalie Blomqvist ställde inte upp.

Nina Chydenius tog brons på tio kilometer i FM i terränglöpning. Foto: SUL/arkiv

Nina Chydenius är inte någon terrängspecialist, men hon plockar ändå FM-medaljer då terrängmästerskapen avgörs. I Helsingfors blev det en bronsmedalj på tio kilometer för GIF-löparen, som har två bronsmedaljer på samma distans sedan tidigare.

Johanna Peiponen spurtade ifrån bergslöparen Susanna Saapunki i kampen om guldet efter att de hade ryckt ifrån den övriga i ett tidigt skede. Bakom tätduon – 1.13 efter – grejade Chydenius bronset med klar marginal.

Strax efter medaljtrion gjorde Vasa IS Cecilia Österblad ett bra lopp. Det var första gången som 23-åringen löpte terräng-FM i damklassen och hon slutade femma. Österblad var 1.18 minuter efter Chydenius.

Österblads klubbkompis Helena Knaapi var tia och tillsammans med Harri Hietamäki blev VIS femma i den mixade lagtävlingen. GIF var fyra i lagtävlingen med Chydenius, Konsta Puutio och Jan Kaas.

Inte en enda dam från en SFI-förening ställde upp på fyra kilometer. IK Falkens Nathalie Blomqvist var på plats för att försvara sitt guld från Nakkila i fjol, men valde att avstå från loppet på grund av skadekänning i vaden.

Banan i Svedängen var krävande med cirka 20 meter i höjdskillnad på varje varv över två kilometer samt krävande serpentinkurvor längs rutten. Blomqvist, som segrat de två senaste åren, tog inga risker på en sådan bana.

Winnie Markén löpte in på tredje plats bland 15-årsflickorna. Foto: Mikael Nordman/arkiv

I 15-årsflickornas lopp över fyra kilometer var IF VOM:s Winnie Markén ute efter att försvara fjolårets seger. Men SFI-mästarinnan från förra helgen blev frånsprungen av Ella Rautawaara i sista uppförsbacken och av Kia Sairanen i sista nedförsbacken.

Markén fick nöja sig med brons och Rautawaara – storlöftet i gång från Espoon Tapiot – förbättrade fjolårets silverplacering till etta.

IF Nykarlebynejdens Sander Wikblom missade SFI-mästerskapen för en vecka sedan på grund av sjukdom. I FM var han tillbaka med besked. Wikblom tog brons på fyra kilometer i 15-årsklassen bakom Sisu Saarinen och Antti Ristanen. Wikblom hade 14 sekunder fram till mästaren och 11 till silvermedaljören.

Wikblom tog för övrigt FM-guld i 15-årsklassen i vintras då Silvertrissan på längdskidor avgjordes i Lahtis.

Kent Lindholm från Lovisa Tor, som tog SFI-titeln i Vörå, slutade på elfte plats i FM. Han har ett år kvar i 15-årsklassen.

I herrtävlingen över fyra kilometer fullbordade Lahden Ahkeras Ossi Kekki en dubbelseger åt sig själv då han tidigare på dagen också segrat på tio kilometer.

Tjugonio sekunder bakom Kekki löpte GIF:s Joni Virkkala i mål på sjätte plats. Det är hans bästa placering i terräng-FM någonsin.

På herrarnas tio kilometer slutade IF Raseborgs Vilho Loukkalahti på sjätte plats.

I herrarnas 22-årsklass, som avgjordes över sex kilometer stod IK Falkens löpare för en bra helhetsinsats. Valter Joensuu var åtta, Emil Jansson elva och Otto Gripenberg trettonde. Det gav killarna brons i lagtävlingen.

I 19-årsklassen slutade GIF:s Liina Hyyppä tia och Vasa IS Ella Hulkki elva.

Nästa år avgörs FM i terränglöpning i Kotka och om två år står IF VOM värd för mästerskapet i Vörå.